Chemische castratie als straf

Macedonische regering wil testosteronproductie bij pedoseksuele recidivisten platleggen

Castratie. De meeste mannen voelen wellicht al een korte, maar hevige samentrekking van de maagspieren of trekken de knieën naar elkaar als beschermingsreflex. Chemisch castreren met medicijnen of chirurgische castratie door de teelballen te verwijderen; de roep naar dit middel als straf of als behandeling bij zedendelinquenten blijft opkomen.

Veroordeelde pedofielen in Macedonië wacht binnenkort wellicht de verplichte castratie. De conservatieve regering van het Balkanland wil dat pedoseksuele recidivisten verplicht kunnen worden tot een pillen- of injectiebehandeling om de testosteronproductie plat te leggen. Als pedoseksuelen na een eerste misstap vrijwillig akkoord gaan, komen ze in aanmerking voor strafverlaging. Dat staat in een wetsvoorstel dat deze week gepresenteerd werd.

Vrijwillige castratie met medicijnen is niet nieuw. Frankrijk, Nederland, België, Zweden en Denemarken bieden dit bijvoorbeeld ook als onderdeel van een behandeling.

Kritiek is er vooral op landen waar het verplicht is, zoals Estland of Polen. Sinds 2010 kunnen veroordeelde Poolse zedenmisdadigers al verplicht worden tot chemische castratie. Als de veroordeelde de gevangenis verlaat, moet een medicijnenbehandeling het libido dermate verlagen dat het risico op een nieuwe misdaad verminderd wordt.

Maar Rik van Lunsen, hoofd van de afdeling Seksuologie van het Amsterdams Medisch Centrum, ziet grote problemen bij verplichte chemische castratie, omdat het slechts de gevoeligheid voor seksuele prikkels vermindert. "De meeste zedendelinquenten zijn psychopaten en handelen niet vanuit seksuele prikkels, maar vanuit een machtsmotief." Daarnaast is langdurig gebruik van de testosteronblokkers volgens Van Lunsen zeer schadelijk voor de gezondheid.

Het definitief sluiten van de testosteronfabriek - het verwijderen van de teelballen - wordt ondanks de grote weerstand bij mensenrechtenorganisaties óók in Europa aangeboden. In Duitsland en Tsjechië kan op vrijwillige basis een chirurgische castratie plaatsvinden.

Ondanks dat Duitsland er in de afgelopen tien jaar minder dan vijf per jaar uitvoerde, veroordeelt de Raad van Europa dit in scherpe bewoordingen. Het Europees Comité voor de Preventie van Foltering omschrijft het weghalen van de teelballen als 'verminkend', 'vernederend' en ziet 'geen medische noodzaak'.

Ook seksuoloog Rik van Lunsen is "fel, fel tegen" en vindt het ontoelaatbaar iemands seksualiteit op zo'n manier te beschadigen. "Het komt voort uit de onderbuik, want veel zinnigs levert het niet op. Ik vind het een onmenselijke straf, ook als mensen er zelf om vragen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden