Chemin Neuf houdt abdij in gebed in ere

OOSTERHOUT (ANP) - Met haar nieuwe bewoners, een kleine groep van de rooms-katholieke beweging Chemin Neuf, blijft de eerbiedwaardige Sint Paulusabdij in Oosterhout een plaats van gebed. ,,Onze eerste opdracht is het gebed voort te zetten en de abdij een spiritueel centrum te doen blijven'', zegt de Franse priester Damien Artiges, de verantwoordelijke van Chemin Neuf.

De paters benedictijnen hebben de abdij onlangs na bijna honderd jaar verlaten. De dertien meest hoogbejaarde monniken konden het klooster niet langer draaiende houden en zijn naar een gerenoveerd missiehuis in Teteringen verhuisd. Daar krijgen de broeders die dat nodig hebben, passende verpleeghuiszorg, terwijl ze deel blijven uitmaken van de communiteit.

Bisschop Tiny Muskens van Breda heeft Chemin Neuf persoonlijk uitgenodigd om het vrijgekomen klooster te betrekken. De beweging, in 1973 ontstaan uit een gebedsgroep in Lyon, bestaat uit gemeenschappen in ruim twintig landen, waarin priesters en leken, al dan niet gehuwd of in gezinsverband, samenleven. In Frankrijk beheert de beweging drie abdijen.

In Oosterhout begint Chemin Neuf klein, met zes mensen uit diverse landen. De enige met Nederlandse wortels is de Vlaming Emile Loop, die met zijn vrouw in de abdij woont. Twee echtparen in de omgeving zijn ook deel van de gemeenschap maar leven niet in het klooster. De mensen van Chemin Neuf gaan de welvoorziene bibliotheek van de benedictijnen beheren en hopen ook de befaamde pottenbakkerij van de monniken nieuw leven in te blazen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden