Chemietak stuwt winst Akzo op

Topman Büchner: Bedrijf hoeft niet per se de grootste te zijn, als de winstmarges maar goed zijn

KOOS SCHWARTZ

Meer verdienen op een blik verf. Kort samengevat was dat het doel dat Ton Büchner, topman van AkzoNobel, vorig jaar stelde voor het verf- en chemieconcern. In het afgelopen kwartaal waren het niet zijn verven en lakken waarop AkzoNobel meer verdiende dan vorig jaar, maar zijn chemicaliën.

Onder Büchner, die in 2012 bestuursvoorzitter werd, ligt de nadruk op meer winst maken. Na de aankoop van de Britse verffabrikant ICI in 2007 - Hans Wijers was toen bestuursvoorzitter - was AkzoNobel een paar jaar 's werelds grootste fabrikant van verven en lakken.

Die titel verloor het in 2012 toen Büchner Akzo's Amerikaanse huis-, tuin- en keukenverven verkocht. In Büchners ogen hoeft AkzoNobel niet de grootste te zijn. Liever ziet hij (veel) hogere winstmarges. Dat betekent onder meer, zo zei hij gisteren haast terloops bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal, dat Akzo soms verfleveranties laat lopen als die geen of weinig winst zouden hebben opgeleverd.

Reorganisaties en herstructureringen moeten helpen die winst te verhogen. Akzo gaat de productie van duurdere verven en lakken in Europa concentreren in vijf grote fabrieken. Vorig jaar ging het mes in de chemiedivisie, het afgelopen kwartaal gebeurde dat bij het bedrijfsonderdeel dat lakken maakt voor industriële toepassingen. In een jaar tijd daalde het personeelsbestand bij AkzoNobel van 50.420 naar 48.010. Bijna 1500 banen gingen verloren door reorganisaties, de rest doordat bedrijfsonderdelen werden verkocht.

Gevolg van de reorganisaties bij de chemiepoot was wel een flinke stijging van het bedrijfsresultaat aldaar. De omzet van de chemietak lag in het derde kwartaal net zo hoog als vorig jaar, maar het bedrijfsresultaat was 46 procent hoger. De winst was waarschijnlijk hoger geweest als een aantal installaties geen onderhoudsbeurt had gekregen en er bij AkzoNobel Botlek niet was gestaakt. Akzo maakt onder meer chemicaliën voor de pulp- en papierindustrie, additieven voor bouwmaterialen en ingrediënten voor cement. Bijna de helft van Akzo's totale bedrijfsresultaat van 335 miljoen kwam in het derde kwartaal van de chemiedivisie.

Kosten voor reorganisaties drukten het bedrijfsresultaat bij de lakken voor industrieel gebruik. Er verdwijnt daar onder meer een complete managementlaag. Die reorganisaties kosten Akzo 40 miljoen euro. Daardoor hield Akzo minder geld over aan die lakken dan vorig jaar. Volgend jaar zijn de positieve effecten van de reorganisaties op het bedrijfsresultaat te zien, beloofde Büchner.

AkzoNobel haalde in het derde kwartaal een omzet van 3,69 miljard euro (was: 3,78 miljard in het derde kwart van 2013) en een nettowinst van 205 miljoen. Dat was 32 procent meer - met dank aan de chemietak. In Zuidoost-Azië verkocht Akzo meer producten, al liep de groei in China terug. In Noord-Amerika boerde het bedrijf goed, in Europa bleef economisch herstel uit - en hogere verkopen van Akzo Nobel dus ook. Beleggers beloonden de cijfers op de beurs met een koerswinst van 4,9 procent.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden