Chemiereus Bayer krijgt oorvijg van aandeelhouders nadat overname Monsanto tot verlies lijdt

Door de uitkomst van de twee rechtszaken is het aandeel Bayer sinds de overname van Monsanto bijna 40 procent van zijn waarde verloren. Beeld AFP
Door de uitkomst van de twee rechtszaken is het aandeel Bayer sinds de overname van Monsanto bijna 40 procent van zijn waarde verloren.Beeld AFP

Boze aandeelhouders die het bestuur van een grote beursgenoteerde firma een gele kaart geven. Het overkwam de ING-directie vorige week en het bestuur van de Duitse gigant Bayer kan er ook over meepraten.

Koos Schwartz

Aandeelhouders van Bayer, bekend van zijn medicijnen (aspirine), zaden en bestrijdingsmiddelen, laakten de directie omdat die in hun ogen onvoldoende oog heeft gehad voor de risico’s die waren verbonden aan de overname van het Amerikaanse bedrijf Monsanto.

Net als vorige week bij ING leidde de stemming op de aandeelhoudersvergadering van Bayer tot veel commotie. Ruim de helft van de stemmers (55,5 procent) veroordeelde het beleid van de directie. Zo’n hoog percentage was niet eerder voorgekomen bij aandeelhoudersvergaderingen van concerns die deel uitmaken van de Dax-index, het Duitse broertje van de Nederlandse AEX-index.

Pijnlijk voor bestuursvoorzitter Werner Baumann en zijn mede-directieleden was ook dat belangrijke partijen zijn beleid veroordeelden of zich van stemming (en dus steun) onthielden. Dat gold voor ’s werelds grootste investeringsfonds BlackRock; voor DWS, de investeringspoot van Deutsche Bank; en voor Deka, het investeringsfonds van de Sparkassen. ISS en Glass Lewis, twee bureaus die adviezen geven hoe aandeelhouders op vergaderingen moeten stemmen, verwierpen het beleid. Het is uitzonderlijk dat zulke partijen zich tegen een bedrijfsbestuur keren.

Omstreden

Pijnpunt voor de aandeelhouders is Bayers aankoop van Monsanto, een grote en zeer omstreden producent van zaden en bestrijdingsmiddelen. Bayer besloot in 2016 tot de overname – Baumann was net topman geworden – en had in 2018 toestemming van alle autoriteiten binnen. Door de overname werd Bayer ’s werelds grootste op het gebied van bestrijdingsmiddelen én landbouwzaden, met name katoen, mais en soja. Bayer betaalde 63 miljard dollar voor Monsanto. Niet eerder gaf een Duits bedrijf zo veel geld uit voor een overname. Het bekendste product van Monsanto: Roundup, ’s werelds meest verkochte onkruidverdelger, die in 1974 op de markt kwam.

Om Roundup draait het allemaal. In oktober oordeelde een Amerikaanse rechter dat Monsanto (inmiddels Bayer) 78,6 miljoen dollar moest betalen aan Dewayne Johnson, een terreinknecht die een zeldzame vorm van lymfeklierkanker had gekregen en dat weet aan Roundup, waarmee hij jaren had gewerkt. De rechter gaf Johnson gelijk. In maart volgde een zelfde uitspraak in een andere zaak: nu werd Bayer veroordeeld tot betaling van 80 miljoen dollar.

Dwerg

Beleggers vrezen dat het daar niet bij blijft. Er lopen nog 13.400 zaken (tussenstand op 11 april, gemeld door Bayer) en de kans bestaat dat Bayer ook voor die zaken fors in de buidel moet tasten. De schade voor het bedrijf kan in de miljarden lopen. Vooral door de uitkomst van de twee rechtszaken is het aandeel Bayer sinds de overname bijna 40 procent van zijn waarde verloren. “Bayer is in een dwerg gemuteerd”, zei een zegsman van een groot Duits investeringsfonds. In totaal is er meer dan 30 miljard euro aan waarde verdampt.

Een deel van Bayers aandeelhouders vindt dat de leiding veel te weinig oog heeft gehad voor de risico’s van de overname. Baumann ontkende dat, ook op de aandeelhoudersvergadering. Uit bedrijfseconomisch opzicht was de aankoop een goede zaak en de risico’s zijn wel degelijk gewogen, zei hij. Baumann ontkende dat Roundup kanker kan veroorzaken. Volgens hem is dat al vele malen in wetenschappelijke studies aangetoond. Bayer is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraken in de twee rechtszaken.

Oorvijg

Baumann werd niet weggestuurd door de aandeelhouders. Een deel van hen meende dat dat weinig zin had: Bayer zit in de problemen en dan helpt het niet als de zittende bestuurder zijn congé krijgt, vonden zij. Baumann zal wel wat moeten doen. Volgens persbureau Bloomberg belegt het bestuur binnenkort een vergadering en zal het daarna kenbaar maken wat het gaat doen. Op de ‘klinkende oorvijg’ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) die de directie van zijn aandeelhouders heeft gekregen, moet een reactie komen.

Lees ook:

Chemieconcern Bayer moet kankerpatiënt VS miljoenenvergoeding betalen

Het Duitse concern Bayer is voor de tweede keer in een jaar tijd door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.

En toen waren er nog maar drie

Het was de week van de grote overnames in de landbouw. Is de wereld gebaat bij een kunstmestgigant en een reus in zaden en bestrijdingsmiddelen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden