Chemiereus Bayer boekt recordwinst, maar krijgt vooral vragen over Trump

Werner Baumann, CEO van het Duitse chemiebedrijf Bayer, spreekt op de persconferentie. Beeld EPA
Werner Baumann, CEO van het Duitse chemiebedrijf Bayer, spreekt op de persconferentie.Beeld EPA

De Duitse farmaciegigant Bayer heeft vorig jaar een recordwinst geboekt en de overname van de Amerikaanse zadenleverancier Monsanto ligt op schema. Maar naast de jaarcijfers, het wereldvoedselprobleem en de Europese Unie ging het bij de persconferentie vanmorgen ook over de Amerikaanse president.

Marco Visser

Werner Baumann werd een beetje moe van alle vragen over Donald Trump. De baas van de Duitse farmaciegigant Bayer moest vanmorgen tijdens de persconferentie telkens weer vertellen over zijn ontmoeting met de Amerikaanse president. Alsof er geen overname van een omstreden biotechnologiebedrijf op de agenda stond. Wat ziet Baumann toch in een bruid die stinkt naar zwavel, vragen critici zich af. Want weinig bedrijven maken zoveel negatieve reacties los als het ‘duivelse’ Monsanto.

Baumann kijkt met een andere blik en ziet precies waarom de Amerikanen en de Duitsers zo’n goede combinatie zijn. “In 2050 zullen er tien miljard mensen op de wereld zijn”, zegt Baumann. “Hoe kunnen we al deze mensen voeden als de hoeveelheid landbouwgrond per hoofd van de wereldbevolking krimpt?”

Het antwoord luidt: innovatie. Door de kennis van Monsanto te combineren met die van Bayer, kunnen de bedrijven nog vernieuwender zijn, zegt Baumann. De aandeelhouders begrijpen dat volgens hem ook. “De prijzen van onze aandelen zijn hoger dan toen we de overname aankondigden.”

Meer fusies in de landbouwindustrie

Maar in de maatschappij is het begrip minder groot. Straks bepalen een paar bedrijven welke zaden boeren kunnen gebruiken en wat er op ons bord komt, is de kritiek. Bezorgde consumenten doelen daarmee op de fusiegolf in de landbouwindustrie. Behalve Bayer en Monsanto gaan ook het Zwitserse Syngenta en het Chinese Chemical Corp samen, net als de Amerikaanse bedrijven Dupont en Dow Chemical. Daarmee zijn er met Basf uit Zwitserland nog vier grote partijen over die bepalen wat we eten en hoe boeren moeten telen. Dat vinden veel mensen eng. Vooral omdat Bayer en Monsanto handelen in bestrijdingsmiddelen en zaadveredeling.

Hoe belangrijk het wereldvoedselprobleem ook is, niemand kan om Trump heen. Ook Baumann niet. Ja, hij heeft met Trump gesproken, en ja, het ging over 3000 banen die er in de Verenigde Staten bij zouden komen. Maar dat is niet zozeer omdat Trump hem het mes op de keel zette, maar een logisch gevolg van het samengaan met Monsanto. “Het was een goed en constructief gesprek, dat heb ik al een paar keer gezegd. Het ging Trump er vooral om wat de fusie voor gevolgen heeft voor de Amerikaanse boeren,” zei Baumann niet het voor het laatst. En nee, over de rol van emotie in het politieke debat had hij niet gesproken met de Amerikaanse president.

Europa is belangrijk

Baumann bracht die emotie wel ter sprake toen hij over Europa sprak. Het populisme zorgt volgens hem alleen maar voor verliezers. “Sommigen partijen en politici overschatten wat zij zijn zonder Europa. Landen zijn te klein om zelf invloed te hebben.”

Met pijn kijkt hij toe hoe het Verenigd Koninkrijk afscheid neemt van de Europese Unie. Het is de hoogste tijd voor nieuwe energie in het Europese ideaal. “Een ding is duidelijk, gezien de scepsis van veel Europeanen over de instituten in Brussel kunnen we niet op dezelfde weg doorgaan.”

Octrooi op gekruiste groenten

Met deze instituten heeft Baumann zelf ook nog een appeltje te schillen. Eerder deze week besloot het Europees Parlement dat er geen octrooien meer mogen komen op gekruiste groenten. Daarmee is de discussie nog niet voorbij, want het besluit is nog geen wet. Bayer wil voorkomen dat het zover komt. Met octrooien verdient het geld en de patentering van veredelde groenten en fruit zit kwekers die willen innoveren niet in de weg, stelt het bedrijf. Baumann pleit voor een instantie die bestudeert of nieuwe wetten de innovatie negatief beïnvloeden.

Want innovatie kost enorm veel geld. Het duurt soms meer dan tien jaar voordat Bayer een nieuwe prei of paprika heeft ontwikkeld. Elke dag zijn 14.000 medewerkers bezig met onderzoek en ontwikkeling. Niet alleen naar landbouwproducten, ook naar medicijnen. Dat kost de Duitsers jaarlijks 4 miljard euro.

De winst van Bayer is vorig jaar met 10 procent gestegen tot 4,5 miljard euro. De omzet steeg eveneens, met 1,5 procent tot bijna 47 miljard euro. De winst kwam vooral van de medicijnentak. Bij de landbouwdivisie viel de winst lager uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden