Chemieconcern moet ziek echtpaar twee miljard betalen na gebruik van giftig onkruidverdelger

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Voor de derde keer binnen een jaar heeft een Amerikaanse jury geoordeeld dat het Duitse concern Bayer een hoge schadevergoeding moet betalen aan mensen die kanker zouden hebben gekregen doordat ze vaak in aanraking waren gekomen met de onkruidverdelger Roundup.

Koos Schwartz

Het product wordt sinds 1974 op de markt gebracht door het Amerikaanse bedrijf Monsanto dat vorig jaar door Bayer werd overgenomen. Een jury in een rechtszaak in Oakland, in de Amerikaanse staat Californië, heeft bewezen geacht dat een echtpaar kanker heeft gekregen door het gebruik van Roundup.

Monsanto zou, volgens de jury, fouten hebben gemaakt bij de ontwikkeling van het bestrijdingsmiddel en daarna onvoldoende hebben gewaarschuwd voor de risico’s die aan het gebruik van het product waren verbonden. Bayer moet het echtpaar daarom ruim twee miljard dollar betalen: 55 miljoen als compensatie voor geleden schade en zo’n twee miljard als boete.

Het is de derde keer dat Bayer is veroordeeld tot betalingen aan gebruikers van Roundup die kanker hebben gekregen. In twee eerdere gevallen ging het bedragen van 78 en 80 miljoen dollar. Het is vrijwel uitgesloten dat Bayer die twee miljard dollar ook echt aan het echtpaar moet overmaken. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat een boete hoogstens negen keer zo hoog mag zijn als de omvang van de geleden schade. Als de rechter zou oordelen dat het echtpaar inderdaad 55 miljoen aan schade heeft geleden, zou de boete maximaal op 495 miljoen dollar uitkomen.

Morrende aandeelhouders

Bayer, dat ‘teleurgesteld’ was door de uitspraak gaat in hoger beroep. Het bedrijf heeft dat in de twee voorgaande gevallen ook gedaan. Volgens Bayer is Roundup niet kankerverwekkend en hebben meer dan 800 wetenschappelijke studies dat ook aangetoond. Daarnaast, zo voert het bedrijf aan, hebben instanties als het Amerikaanse milieu-agentschap EPA en het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (Echa) het middel als veilig beoordeeld. De Wereld Gezondheidsorganisatie daarentegen oordeelde in 2015 dat glyfosaat, een bestanddeel van Roundup, ‘mogelijk kankerverwekkend’ is.

De koers van het aandeel Bayer daalde dinsdag opnieuw. Sinds augustus 2018, toen de eerste jury-uitspraak over de kwestie bekend werd, is het aandeel ruim 40 procent in waarde gedaald. Aandeelhouders van Bayer morren daar al tijden over en vinden dat bestuursvoorzitters Werner Baumann, die vlak na zijn aantreden het sein gaf om Monsanto te kopen, de risico’s van de overname veel te laag heeft ingeschat. Analisten die werden aangehaald door de Frankfurter Allgemeine Zeitung schatten dat de kwestie-Roundup Bayer zo’n vijf miljard dollar kan kosten.

Er lopen nog zo’n 13.400 rechtszaken. Opvallend is dat diverse analisten hun prognoses voor de verwachte koersontwikkeling van het aandeel Bayer niet naar beneden hebben bijgesteld na de recente jury-uitspraak. Blijkbaar zijn ze van mening dat de financiële ellende die Bayer nog te wachten staat al in de koers van het aandeel is verwerkt.

Lees ook:

Bayer krijgt oorvijg van aandeelhouders nadat overname Monsanto tot verlies lijdt

Boze aandeelhouders die het bestuur van een grote beursgenoteerde firma een gele kaart geven. Het overkwam de ING-directie vorige week en het bestuur van de Duitse gigant Bayer kan er ook over meepraten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden