Chemieconcern in lakken en verven na fusie grootste ter wereld

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Akzo Nobel koopt voor 6,3 miljard gulden het Britse Courtaulds. Het Nederlands-Zweedse chemieconcern is na de overname de grootste producent van lakken en verven ter wereld.

Bij de presentatie van de overname, gisteren tijdens een inderhaast belegde persconferentie in Amsterdam, kwam Akzo-topman Kees van Lede superlatieven te kort om de koop te beschrijven: “Een perfecte aanvulling voor Akzo, weinig overlap en Courtaulds is de Rolls-Royce onder de Britse verf- en vezelbedrijven, een mooi bedrijf.” De aandeelhouders mogen volgens Van Lede een hogere winst per aandeel verwachten dan ze zouden krijgen van Akzo zonder de nieuwe aanwinst. Maar hoeveel de winst per aandeel stijgt, wilde Van Lede niet zeggen. Het aandeel Akzo Nobel klom gisteren met 19,90 gulden ofwel 4,8 procent naar 433 gulden.

Vezels apart

Het nieuwe Akzo zou op een omzet van ongeveer 30 miljard gulden uitkomen, ware het niet dat Van Lede gisteren al twee activiteiten buiten het bedrijf zette. De vezeldivisie moet in het vervolg de eigen broek gaan ophouden, en hoeft niet meer te rekenen op aanvullend kapitaal van Akzo. De vezelpoten van Akzo en Courtaulds, samen goed voor een omzet van 6 miljard gulden, moeten als zelfstandige onderneming de harde strijd op de vezelmarkt aangaan met onder meer Dupont en Basf.

Ook voor de polymeren (kunstharsen) van Courtaulds (goed voor 12 procent van de omzet van dat bedrijf) is geen plaats meer. Die laatste verkoop stond overigens al op het lijstje van de Britten.

Het Akzo van na de onvername en de afstotingen is volgens Van Lede een solide onderneming met een omzet van 23,5 miljard gulden, waarin farmacie, chemie, lakken en verven gedrieën goed gedijen. Er komt evenwicht tussen de drie divisies.

De hele operatie is vooral gunstig voor de lakken en verven uit de Akzo-groep. Met Courtaulds in huis wordt het Britse ICI als grootste producent ter wereld van de troon gestoten. Datzelfde ICI liet overigens vorig jaar ook het oog vallen op de verfdivisie van Courtaulds. Waarnemers veronderstellen dat de twee Britse ondernemingen het niet op een akkoordje konden gooien, omdat ICI de kwijnende vezels niet wilde kopen. Ook andere grote concerns als PPG en Sherwin Williams toonden enige belangstelling.

De lakdivisie van Courtaulds is goed voor de helft van de omzet (6,5 miljard) van het bedrijf. Na de overname komt Akzo Nobel op een omzet van 11,5 miljard gulden aan lakken en verf, en een marktaandeel van 5 procent. Sherwin Williams verkoopt 9,5 miljard, maar daar zit een groot deel handel bij. Feitelijk is ICI met 7 miljard gulden aan omzet van zelf geproduceerde verf de nummer twee.

Van Lede verwacht geen tijgers en beren op de weg bij het rondmaken van de verkoop. De raad van commissarissen en de directie van Courtaulds zijn al akkoord, en de aandeelhouders zullen, zo verwacht hij, het bod accepteren. Ten opzichte van de koers van eind februari krijgen zij een opslag van 66 procent. Dat komt neer op een prijs per aandeel van 450 pence. In Londen verliet Courtaulds gisteren voor 449 pence de beursvloer. Ook vanuit Brussel verwacht Akzo geen bezwaar. Alleen bij de industriële lakken, en dan vooral die voor de lucht-en ruimtevaartindustrie, kan wellicht een te dominante positie ontstaan. In dit segment is Courtaulds nu al koploper en heeft Akzo eveneens een sterke positie.

Geen ontslaggolf

Alhoewel de vakbonden vrezen voor afkalvende werkgelegenheid, denkt de Akzo-top dat de overname niet leidt tot een ontslaggolf. De winst zit volgens Van Lede niet aan de kostenzijde, maar aan de commerciële kant. Schaalvergroting leidt volgens hem tot een betere positie bij de aankoop van de grondstoffen, en de overname vergroot het speelveld naar kopers in 60 landen. Ondanks de crisis denkt Van Lede vooral in Azië meer af te zetten. Een door Courtaulds reeds aangekondigde reorganisatie waarbij 500 banen verdwijnen, gaat onder Akzo-vlag gewoon door.

Voor Akzo is Courtaulds de tweede grote aankoop in vijf jaar. In 1993 werd voor 3,3 miljard gulden het Zweedse Nobel aan Akzo gekoppeld. De nieuwe, bijna twee keer duurdere aankoop van Akzo is de op twee na grootste overname in de geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven. Op de eerste twee plaatsen staan ING (9 miljard voor Bank Brussel Lambert) en Unilever (6,8 miljard voor Chesebrough-Ponds).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden