Chemiebedrijf stilgelegd na gezamenlijke inspectie

Organik Kimya zegt dat de productie gewoon doorgaat

De overheid heeft het chemiebedrijf Organik Kimya in Rotterdam-Botlek stilgelegd, meldt de Inspectie SZW. Na een grootschalige controle door zes toezichthouders is gebleken dat de veiligheid in de controlekamer volstrekt onvoldoende is gegarandeerd.

De onaangekondigde inspectie werd op 9 november 's nachts uitgevoerd door de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie), Waterschap Hollandse Delta, de DCMR Milieudienst Rijnmond, Rijkswaterstaat, Inspectie Leefomgeving & Transport en de Zeehavenpolitie. Het gecoördineerde optreden en het feit dat de controle onaangekondigd plaatsvond, is duidelijk een voorbeeld van de vernieuwde aanpak van de controle op risicovolle operaties van ondernemingen. Bijvoorbeeld bij het afgebrande Chemie Pack te Moerdijk was nauwelijks sprake van een gezamenlijke aanpak en daar was vooral sprake van aangekondigd bezoek.

De Inspectie SZW maakte gisteren het stilleggen van het bedrijf bekend. Voor het gebruik van de controlekamer is een exploitatieverbod opgelegd. Het onderzoek heeft uitgewezen dat in geval van een incident met gevaarlijke stoffen er grote risico's zijn voor de medewerkers in de controlekamer. Het bedrijf mag weer gaan draaien als er maatregelen zijn getroffen die de veiligheid garanderen.

De onveilige controlekamer is niet de enige tekortkoming die is geconstateerd. Er zijn ook problemen aangetroffen met de opslag en de etikettering van gevaarlijke stoffen. Ook hier is een parallel te trekken met Chemie Pack. Bij dat bedrijf, zo bleek na de brand, werden containers met gevaarlijke stoffen geplaatst op plekken waar opslag niet mocht plaatsvinden. Bij Organik Kimya is ook sprake van lozing van vervuild afvalwater.

Het bedrijf, dat onder meer polymeer emulsies maakt, ontkende gisteravond dat de vestiging in de Botlek is stilgelegd. "Organik Kimya is gewoon in bedrijf en zal de komende weken maatregelen treffen om de veiligheid in het bedrijf, en meer in het bijzonder de controlekamer, verder te verbeteren", liet de onderneming weten. De controlekamer zal worden verhuisd naar een andere locatie. De productie gaat gewoon door, aldus Organik Kimya.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden