Chemici willen bedrijviger worden

De scheikundedoos moet weer open in Nederland, zegt Jacques Joosten, voorzitter van de Regiegroep Chemie.

Het chemisch bedrijfsleven en de chemische wetenschap in Nederland vinden dat hun vak in de verdrukking zit. „Er moet weer dynamiek in komen.”

De chemici hebben zelf een route uitgestippeld. In het business plan van de negen bestuurders en hoogleraren, gisteren gepubliceerd, wordt er niet omheen gedraaid: de chemische bedrijvigheid in Nederland moet omhoog en snel ook. De chemie, toch goed voor wel bekeken 10 procent van het bruto nationaal inkomen, is in de samenleving volledig ondergesneeuwd. „Wij zijn te vanzelfsprekend.”

Tekenend is de moeite die het de chemische sector kostte door het Innovatieplatform van premier Balkenende als ’sleutelgebied’ te worden aangewezen, van belang vanwege de subsidiestromen. Joosten, directeur technologie bij DSM: „Wij dachten wellicht te gemakkelijk: ze weten wel hoe belangrijk wij zijn.”

Zonder chemie zou de wereld zich niet kunnen voeden, zich niet kunnen kleden, zich niet zo snel kunnen voortbewegen en niet de pillen hebben om te genezen. „Het is moeilijk reclame maken voor de chemie, omdat onze producten onzichtbaar lijken.” Maar chemie is overal en zonder chemie is er niets.

Joosten wil er niet over zeuren. „Wij zullen allereerst zelf als sector aan de bak moeten. We hebben een goede uitgangspositie. We moeten alleen de krachten bundelen.” De Regiegroep Chemie schetst in haar business plan op hoofdlijnen een Nederlandse chemie waarin meer geld omgaat voor fundamenteel onderzoek, waarin meer jongeren carrière willen maken en waarin gemakkelijker chemische bedrijfjes worden opgericht.

„Het is geen lineair verhaal”, zegt Joosten. Het is een serie stappenplannen die de chemie weer op de kaart moeten zetten. Joosten: „Wij zullen ervoor moeten zorgen dat alle partijen om de tafel gaan zitten.”

Joosten wijst op de goede samenwerking tussen universiteiten waar fundamenteel onderzoek wordt gedaan, en het bedrijfsleven in Nederland. „Het buitenland kijkt met veel bewondering naar ons model voor publiek-private samenwerking.” Het is in Nederland gebruikelijk dat bedrijven met een probleem aankloppen bij een universiteit, waarna oplossingen met andere bedrijven worden gedeeld. De Regiegroep besteedt met name veel aandacht aan de ’brug’ tussen wetenschap en innovatieve bedrijvigheid. „Wij houden ons voor ogen dat vaak vernieuwingen ontstaan op de scheidslijn tussen wetenschappelijke gebieden. Dat moeten wij zien te versterken.”

De praktijk leert dat het vaak lastig is onderzoeksresultaten te vertalen in een commercieel product. Joosten: „Er ligt enorm veel kennis op de plank die niet wordt omgezet in producten en processen.” De Regiegroep stelt voor aan de universiteiten Innovation Labs op te zetten, waar onderzoekers worden ondersteund bij de ontwikkeling van hun prille concepten.

Joosten: „In Amerika zijn er veel meer jonge mensen die met hun eigen kennis een bedrijf starten. Daar willen wij een impuls aan geven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden