Chelsea-tractors in de ban burengerucht engeland

Vooral onder de yummie mummies, de goed-geklede moeders in welgestelde Londense buurten als Chelsea, Richmond en Hampstead, is de PC Hooft-tractor – die hier Chelsea-tractor wordt genoemd – razend populair om hun gebroed mee naar school te brengen. Tot ergernis van velen verstoppen ze de wegen rond de tijden dat de scholen open- en dichtgaan. De school run staat garant voor fileleed.

Maar dankzij de groene golf die over Engeland waait, groeit het verzet tegen de benzineslurpende en milieuvervuilende terreinwagens in de stad. De ’Alliantie tegen 4x4’s in de stad’ voert bij de schoolhekken actie tegen de 4x4’s. Zij streven ernaar dat het rijden van zo’n auto als asociaal wordt beschouwd. De leider van de Conservatieven David Cameron riep moeders ook op hun kinderen zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar school te brengen. Zelfs de presentator van het populaire autoprogramma Top Gear, Jeremy Clarkson, die niets wil weten van beschuldigingen dat auto’s vervuilend zijn, noemde de eigenaars van terreinwagens in de stad ’ziekelijk krankzinnig’. Maar de trotse bezitters van de uiterst modieuze auto’s zijn buitengewoon ongevoelig voor de kritiek. Wie veel kinderen heeft, heeft een grote auto nodig, zo redeneren zij simpelweg.

Het bestuur van de Londense wijk Richmond upon Thames neemt nu maatregelen tegen de 4x4’s. De gemeente is naar eigen zeggen een van de wijken met de hoogste luchtvervuiling dankzij het grote aantal benzineslurpers. De eigenaars van deze auto’s, waartoe ook Jaguars, Porsches en de Renault Espace worden gerekend, moeten volgens de plannen jaarlijks 450 euro meer voor hun parkeervergunning gaan betalen. Op milieuvriendelijker auto’s komt juist een korting van 10 tot 50 procent. De eigenaar van een elektrische auto hoeft helemaal niets te betalen. Andere stadsdelen zouden soortgelijke plannen overwegen om de terreinwagens aan te pakken. Burgemeester Ken Livingstone kondigde vorige week al aan dat hij de spitsheffing van 11,5 euro verdrievoudigt voor 4x4’s en andere benzineslurpende wagens. De wegenbelasting ging voor deze auto’s vorig jaar al omhoog.

De Britse ANWB vindt het ’oneerlijk dat grote families worden benadeeld door de maatregelen’. Cynici zeggen dat de welgestelde bezitters van deze dure auto’s voor 450 euro extra per jaar echt niet van auto gaan veranderen. Maar misschien worden ze zo langzamerhand wel gevoelig voor het feit dat het nu bijna not done is om nog in zo’n benzineslurper in de stad rond te rijden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden