Chelsea gedecimeerd? Zo erg was het niet

290Kranten, ook Trouw, vatten cosmetica en media vaak als enkelvoud op.

Zonder kennis van de woordgeschiedenis valt niet altijd uit te maken of een woord op -a enkelvoud of meervoud is. Wat het probleempje nog kan vergroten, is dat sommige van die woorden in beide categorieën vallen. Neem elektronica: enkelvoud als 'deel van de elektrotechniek', meervoud in de betekenis 'elektronische apparatuur'. Soms moet een woordenboek uitsluitsel geven: cosmetica ('cosmetische middelen') is (nog) meervoud, evenals media. Dat media en data vaak als enkelvoud voorkomen, kan aan invloed van het Engels liggen. Daarin is het enkelvoud gewoon geworden, ondanks protesten van scherpslijpers.

291Chelsea heette gisteren 'gedecimeerd' te zijn nadat één speler uit het veld was gestuurd. Was het zo erg?

Nee, al had het afbraakelftal misschien wel verdiend gedecimeerd ('in groten getale weggerukt') te worden. De verslaggever dacht mogelijk aan het voorvoegsel deci- ('tiende') en aan de oudste betekenis van decimeren: 'elke tiende man van een Romeinse eenheid straffen'.

292Een wandelende redacteur noemde zaterdag Prosperdorp 'het episch centrum' van de Belgische Prosperpolder. Wat bedoelde hij?

Vermoedelijk niet dat het dorp zich specialiseert in de vertolking van homerische of andere heldendichten (epische poëzie). Hij zal wel epicentrum ('plaats boven een aardbevingshaard') bedoeld hebben, ditmaal in de betekenis 'centrum vanwaaruit het gebied ontpolderd wordt'. Het is een klassieke fout. Tja, ook Homerus slaapt weleens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden