Cheesecake

Karin Luiten maakt kant-en-klaargerechten uit de supermarkt in een handomdraai zelf - omdat het lekkerder en gezonder is.

Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje:

Antoinette 'Let them eat cake' New York Cheesecake Mix: suiker, tarwebloem, zonnebloemolie, volkorenmeel, gemalen vanillestokjes, gedeeltelijk geïnverteerde suikersiroop, natriumbicarbonaat, wijnsteenzuur, zout, appelzuur.

Zelf toevoegen: boter, roomkaas, eieren

Taart met zuivel, laten we het daar eens over hebben. In feite zijn er twee basistypes cheesecake, via de warme en via de koude methode. Bij de warme methode bakt de taart langzaam in de oven en wordt gewoonlijk pas uren later wél weer koud geserveerd. Bij de koude methode komt er geen oven aan te pas en stijft de taart met behulp van gelatine op in de koelkast. In de laatste categorie herkennen we Dr. Oetker met z'n overbodige mixen voor taarten met kwark danwel Mon Chou. Maar vandaag wil ik het hebben over de bakversie, de New York Cheesecake.

In een verantwoorde supermarkt stuitte ik op een bakmix onder de grappige naam 'Let them eat cake', naar die beroemde uitspraak die Marie-Antoinette nooit gedaan heeft, maar waar ze nooit meer vanaf komt. Achter het merk schuilen twee dames, een Nederlandse en een Amerikaanse. Die laatste was naar eigen zeggen geschokt over het kleine aanbod bakmixen op de Nederlandse markt toen ze in 1996 hier kwam wonen. Dat moest beter kunnen, vond ze. "Een bakmix uit een pakje betekent nog niet dat je taarten en koekjes moeten smaken naar de doos waar ze uit komen!" Helemaal mee eens, tot ik zag dat het pakje euro 6,49 moest kosten. Waar dus die boter, roomkaas en eieren nog bij moeten. Hoe sympathiek ik het merk ook vind, hier krab ik me toch even achter de oren. Voor cheesecake heb je toch helemaal geen mix nodig? Alleen wat koekjes en suiker?

Zelf cheesecake maken?

Nodig voor 12 personen:

Deeg

200 g bastognekoeken

80 g gesmolten boter

Vulling

3 bakjes Philadelphia-roomkaas naturel à 185 g

200 ml crème fraîche

150 g witte basterdsuiker

3 eieren

1 citroen

1 vanillestokje

50 g bloem, snufje zout

Oven voorverwarmen op 150 ° C. Bekleed de bodem van een springvorm (Ø 21 cm) met bakpapier, kwast de rand in met boter. Doe de koekjes in een stevige plastic zak en rol erover met een deegroller of fles tot het kruimels zijn. Roer de gesmolten boter erdoor en duw de natte kruimels goed aan in de bakvorm. Laat even in de koelkast opstijven. Splits de eieren boven twee kommen. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Voeg aan de eidooiers de roomkaas, crème fraîche, suiker en bloem toe. Rasp de schil van de citroen erboven, pers hem daarna uit en doe ook het sap erbij. Snij het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en doe erbij. Klop glad met de mixer. Spatel nu luchtig het eiwit erdoor. Schep in de vorm, strijk glad. Bak ± 70 minuten iets onder het midden van de oven of tot de vulling aan de buitenkant stevig is, het midden mag nog ietsje vochtig zijn. Check met een satéprikker. Zet de oven uit en op een klein kiertje. Laat de cake zo een uur staan, haal dan uit de oven, laat afkoelen en een paar uur koud worden in de koelkast.

Tips
Koekjes verkruimelen en vulling mixen kan ook in de keukenmachine.

Je kunt de eieren er ook in één keer door mixen. Daar wordt de taart wel iets compacter van.

Steek het kale vanillestokje in een bus suiker. Over een week of twee heb je echte vanillesuiker.

Een barst in de taart is niet erg. Camoufleer met een berg verse aardbeien/frambozen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden