Chebet zegeviert eindelijk

De Keniaan Joseph Chebet had het voor de start van de dertigste editie van de prestigieuze marathon van New York al aangekondigd. Na twee tweede plaatsen achter zijn landgenoot John Kagwe had hij zijn zinnen gezet op de hoofdprijs. ,,Wat er ook gebeurt, wie er ook weggaat, ik ga met hem mee'', zei hij bij de perspresentatie. ,,Ik wil in New York nu ook wel eens eerste worden.''

Chebet hield woord. Hij ondervond uiterst taaie tegenstand van de ervaren Portugees Domingos Castro, maar wist op het zware parkoers in Central Park toch te ontsnappen. Het gaatje bleef klein, dat was echter voldoende om de winst te bemachtigen in de Big Apple, waar zich traditioneel circa 30 000 loopadepten (onder wie bijna duizend Nederlanders) stortten op het parkoers van 42 kilometer en 195 meter. Zijn tijd was niet super, 2.09.14, maar daar leent het parkoers met de vele bochten en vijf bruggen zich ook niet voor. De 36-jarige Castro, winnaar van de Rotterdam marathon in 1997 (2.07.51) moest zes seconden toegeven.

Chebet, die een wat vreemde loopstijl heeft met voorovergebogen bovenlichaam, maakte in 1996 zijn eerste buitenlandse trip toen hij als volstrekte onbekende marathonloper neerstreek in Amsterdam nadat organisator Jos Hermens een tip had gekregen over zijn kwaliteiten. In abominabele weersomstandigheden won de Afrikaan toen in 2.10.57. Inmiddels heeft hij zeven marathons gelopen, waarvan hij er vier won. In april zegevierde Chebet ook in Boston.

Mede door de voortdurende aanvallende impulsen van Castro werd de kopgroep van acht lopers bij het naderen van Central Park uiteengerukt. Alleen de Portugees en de vasthoudende Chebet bleven vooraan over. Met nog twee kilometer te gaan moest Castro de iets versnellende Keniaan laten glippen. Het verschil bleef beperkt tot een meter of dertig.

Chebet liet zich na zijn twee troostprijzen van de voorgaande jaren de winst dit keer niet meer ontgaan. Kagwe zag zijn pogingen als derde loper in de historie driemaal achtereen te winnen, mislukken. Hij verzwakte in de slotfase en werd vijfde met een achterstand van 25 seconden, na de Keniaan Shem Kororia en de Italiaan Giacomo Leone.

Bij de vrouwen zegevierde de Mexicaanse Adriana Fernandez. Zij is de eerste loopster uit haar land die dit presteerde. Haar tijd was 2 uur, 25 minuten en 5 seconden. De Keniaanse Catherine Ndereba werd in 2.27.34 tweede, voor de tegenvallende 38-jarige Duitse favoriete Katrin Dörre-Heinig (2.28.41).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden