Chávez heeft nog even geen tijd voor Bouterse

Een ontmoeting tussen de Surinaamse president Desi Bouterse en zijn Venezolaanse ambtgenoot Hugo Chávez gaat voor de tweede keer niet door.

Morgen zou Bouterse afreizen naar Venezuela voor een staatsbezoek. Chávez heeft echter laten weten druk te zijn met de parlementaire verkiezingen in zijn land, die op 26 september plaatsvinden.

Waarschijnlijk zal Bouterse daarna alsnog afreizen naar Venezuela. „Het zal samenhangen met die verkiezingen dat het bezoek niet kan doorgaan”, zo reageerde Harvey Naarendorp, de kabinetschef van Bouterse. „Daar is iedereen, inclusief Chávez, op dit moment erg druk mee.”

Chávez beloofde eerder de inauguratie van Bouterse, die op 12 augustus plaatsvond, bij te wonen. Hoewel een groot deel van zijn beveiliging was geland voor de ceremonie, meldde de Venezolaanse president zich op het laatste moment af, naar eigen zeggen om een hoog opgelopen grensconflict met buurland Colombia te bezweren.

Desi Bouterse wil graag op bezoek bij staatshoofden in de regio. De president is op zoek naar internationale erkenning voor zijn ambt, nadat hij nadrukkelijk afstand nam van Nederland. Tot nu toe werpt die strategie weinig vruchten af; er staan na de afwijzing van Chávez geen grote bezoeken op de agenda van Suriname’s president, wat ongetwijfeld een teleurstelling is voor de oud-legerleider.

Gisteren was de nieuwe Surinaamse president wel op bezoek in buurland Guyana. Voor het eerst sinds zijn veroordeling voor drugshandel in Nederland in 1999 stak hij de grens over, zonder het risico te lopen opgepakt te worden. Er is met de Guyanese president Bharat Jagdeo onder meer gesproken over milieu, economie en een te bouwen brug over de Corantijnrivier die beide landen scheidt.

Het belangrijkste discussiepunt tussen beide naties, het grensgeschil over Tigri (een stuk grond in het zuidwesten van Suriname dat beide landen al ruim anderhalve eeuw lang claimen) bleef echter buiten beschouwing. Het dispuut vertroebelt nog altijd de relatie tussen Guyana en Suriname. In 1969 bezette Guyana het Tigrigebied met militairen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden