Chavez: Alleen verraders stemmen tegen mij

(Novum/AP) - Alleen verraders halen het in hun hoofd om tegen de door Hugo Chavez voorgestelde grondwetswijzigingen te stemmen. Dat heeft Chavez, de Venezolaanse president, vrijdag zelf gezegd. De Venezolanen stemmen op 2 december over de 69 wijzigingen die de linkse leider wil doorvoeren en die hij in een klein rood boekje heeft laten opnemen.

"Hij die zegt dat hij Chavez steunt maar nee stemt (in het referendum, red.) is een verrader, een echter verrader", zei Chavez tijdens een bijeenkomst in Caracas tegen zijn aanhangers. "Hij is tegen mij, tegen de revolutie en tegen het volk."

Uit een opiniepeiling waarvan de uitslag zaterdag bekend werd gemaakt blijkt dat Venezuela veel 'verraders' kent: 49 procent van de ondervraagden sprak zich uit tegen Chavez' hervormingen en slechts 39 procent voor. Het bedrijf Datanalisis vroeg van 14 tot 20 november de mening van 1.088 mensen die aangaven zeker te zullen gaan stemmen.

De tegenstanders van Chavez beschuldigen hem ervan dat hij de grondwetswijzigingen wil doorvoeren om meer macht naar zich toe te trekken en dat hij president voor het leven wil worden. Chavez zegt dat hij aan zal blijven zolang als de Venezolanen voor hem stemmen.

De geplande wijzingen houden onder meer in dat de president in de toekomst aan mag blijven zolang hij herkozen wordt en dat de centrale bank zijn macht kwijtraakt. Chavez zegt dat de meeste wijzigingen juist zijn bedoeld om de democratie van Venezuela te versterken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden