Voetbal

Chauvinisme is ver te zoeken in matige Limburgse derby

Spelers van VVV na afloop van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Beeld ANP Pro Shots
Spelers van VVV na afloop van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard.Beeld ANP Pro Shots

De spelers van VVV en Fortuna Sittard komen overal vandaan. Er zitten zowaar Limburgers bij.

Edwin Struis

Dat zul je altijd zien. Staat er in een veld van 22 acteurs maar eentje tussen die het Limburgse volkslied mee kan zingen, moet uitgerekend die ene plaatselijke held (Roel Janssen) vroegtijdig de strijd staken in de streekderby tussen VVV en Fortuna Sittard. Het is nota bene een Duitser van Togolese afkomst (Mlapa) die namens de thuisploeg de show steelt met twee treffers.

Van een echte derbysfeer is nauwelijks sprake. Ja, er is wat meer politie op de been dan voor een potje als VVV-Excelsior, maar de harde kern van de thuisploeg heeft zelfs een spandoek opgehangen om de bezoekers welkom terug te heten. Alles verloopt in pais en vree.

Weinig venijn

Zoals ook de wedstrijd weinig venijn kent. Janssen moet weliswaar na 25 minuten hinkend naar de kant en even later kan ook Fortunees Hutten niet verder, maar VVV-Fortuna Sittard kenmerkt zich juist door de momenten waarop níet resoluut wordt ingegrepen. De lachwekkende fout van Promes bijvoorbeeld, die over de bal heen maait, waarna Stokkers alleen op VVV-goalie Unnerstall af mag (0-1). Of collega-doelman Koselev, die vlak na de rust onnodig zijn doel verlaat, en makkelijk omspeeld kan worden door Mlapa (3-1). Dat soort fouten beslissen de matige wedstrijd die in een 3-2 zege voor de thuisclub eindigt. VVV blijft met dit resultaat keurig in de subtop, Fortuna Sittard voert het rechterrijtje aan.

“We hebben wel een pilsje verdiend,” zegt oud-speler Stan Valckx na afloop, met een brede lach om de mond. De technisch directeur van VVV heeft zojuist alle hoofdrolspelers bovenaan de vermaarde trap, die de kleedkamers verbindt met het veld, omhelsd. “Altijd leuk, winnen van een provinciegenoot,” glundert de man uit Arcen. “Voor ons dan, hè. Ik had niet de indruk dat het bij onze spelers zo leefde. Voor hen was het een wedstrijd als alle andere. Ze komen overal vandaan. Dat sentiment kennen ze niet.”

Datzelfde geldt voor de bezoekers uit Sittard, met vijftien nationaliteiten in de selectie. Maar zowaar ook twee Limburgers, van wie er één (Jorrit Smeets) in Venlo speeltijd krijgt als vervanger van Hutten. Na jarenlang langs de rand van de afgrond gelopen te hebben (KNVB-voorzitter Michael van Praag had de club al eens klinisch dood verklaard), heeft Fortuna Sittard zich dankzij de nieuwe voorzitter/eigenaar Isitan Gün aardig opgericht.

Middenmoot

Met als voorlopige bekroning de promotie afgelopen voorjaar, na een verblijf van zestien jaar op het tweede niveau. Met bescheiden middelen, de begroting van Fortuna Sittard behoort tot de laagste, draait de ploeg in de eredivisie keurig mee in de middenmoot en hoeft het vooralsnog niet te vrezen voor degradatie. “Ik vergelijk Fortuna qua lef en flair altijd een beetje met ons eigen elftal”, aldus VVV-trainer Maurice Steijn. “Daarom gun ik die club ook het allerbeste.”

Eén ding wordt deze avond snel duidelijk: de fusiediscussies, zoals die enige jaren terug woedden, zijn helemaal naar de achtergrond gedreven. De plannen voor een FC Limburg liggen te verstoffen in een la.

“Dat speelde toch meer verderop in het zuiden”, zegt Valckx. “Wij kunnen ons hier goed bedruipen, dat zie je vanavond ook weer. Een vol huis, een goed resultaat. Misschien dat ze er tegenwoordig bij Roda JC (dat vorig seizoen degradeerde, red.) iets anders over denken. Die hadden altijd het grootste budget, maar hebben wat stapjes terug moeten doen. Toch hoor je niemand meer over een gezamenlijk FC Limburg. Ik heb ook het gevoel dat alle clubs hier prima op eigen benen kunnen staan.”

VVV - Fortuna Sittard: 3 - 2.

Hofland boos over gebrek aan vechtlust

Bij afwezigheid van de zieke René Eijer fungeerde assistent-trainer Kevin Hofland tijdens het duel met VVV als eindverantwoordelijke bij ­Fortuna Sittard. De oud-international wond zich flink op over de in zijn ogen onnodige nederlaag. “Omdat ik weet dat dit elftal beter kan. Normaal gesproken kunnen ze het opbrengen om te knokken voor een goed resultaat, maar nu miste ik die overtuiging. Ja, toen we 3-2 maakten, maar toen was het al te laat. In grote delen van de wedstrijd waren we het helemaal kwijt. Daarom ben ik boos.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden