Chauffeur van monstertruck wil weer gaan optreden

Bij het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen vielen drie doden. Beeld ANP
Bij het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen vielen drie doden.Beeld ANP

Mario D., de chauffeur van de monstertruck die in Haaksbergen een dodelijk ongeluk veroorzaakte, wil er weer mee gaan optreden als justitie het vrijgeeft na het technisch onderzoek. D. zei dit vandaag voor de rechtbank in Almelo bij de behandeling van een verzoek van het Waarborgfonds Motorverkeer tot beslaglegging van het voertuig.

Het fonds, dat de schade voor de slachtoffers uitkeert, wil voorkomen dat D. de truck weer terugkrijgt. Al eerder legde het fonds beslag op de woning en een bedrijfspand van D. De chauffeur was niet verzekerd. Met de verkoop van zijn bezittingen wil het fonds een deel van de schadevergoedingen bekostigen.

Bij het ongeluk tijdens een show op 28 september vorig jaar vielen drie doden en 28 gewonden. Het Waarborgfonds Motorverkeer schat de schade onder de slachtoffers voorlopig op zo'n 4,5 miljoen euro, maar verwacht dat dit bedrag nog oploopt. Er hebben zich tachtig benadeelden bij het fonds gemeld.

De rechtbank plaatste vraagtekens bij het praktische nut van een beslaglegging door het fonds. De waarde van de truck is onduidelijk: 'Wat de gek ervoor geeft', aldus D. zelf. Verder verwacht de rechtbank dat justitie de truck niet zal vrijgeven zolang een eventuele strafzaak tegen D. niet heeft plaatsgevonden. In een compromis, waarbij het fonds beslag legt maar D. wel over de truck kan beschikken, konden de advocaten van beide partijen zich vinden. De rechtbank maakt komende week bekend of ze daarin meegaat.

Volgens D.'s advocaat Assink moet het fonds sowieso niet bij D. maar bij de organisatie van het evenement en de gemeente aankloppen voor schadevergoeding. D. had nergens een aansprakelijkheidsverzekering kunnen afsluiten omdat de monstertruck zo'n bijzonder voertuig was. Daarom ook zou hij in het contract met de organisatie hebben laten opnemen dat hij nooit aansprakelijk kon worden gesteld.

Burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen tijdens een stille tocht in oktober ter nagedachtenis aan de drie doden. Beeld ANP
Burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen tijdens een stille tocht in oktober ter nagedachtenis aan de drie doden.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden