Chauffeur: OM-topman liet me vaak 140 rijden

(Novum) - Procureur-generaal Dato Steenhuis gaf de chauffeur van zijn dienstauto regelmatig opdracht met 140 kilometer per uur over de snelweg te rijden. De chauffeur heeft dit verklaard tegenover de Rijksrecherche, schrijft de Volkskrant zaterdag. De in Drenthe woonachtige topman van het Openbaar Ministerie zou om op tijd in Den Haag te zijn wekelijks met blauwe zwaailichten, en soms ook met de sirene aan, over de vluchtstrook langs de file zijn gereden.

Steenhuis zei volgens de krant tegen de Rijksrecherche dat het verhaal over D.'s rijgedrag hem 'onwaarschijnlijk' voorkomt. Hij zou zijn chauffeur 'hoogstens een enkele keer' opdracht hebben gegeven om met zwaailichten een file te passeren. De verklaring van de chauffeur, de 48-jarige Willem D., staat in een dossier van de Rijksrecherche, waarin de Volkskrant inzage had.

De Rijksrecherche deed onderzoek naar de betrokkenheid van Steenhuis bij de zogenoemde 'affaire-spookagent'. Vorige zomer veroorzaakte een 'spookagent' in een donkerblauwe, geblindeerde Mercedes met gevaarlijk rijgedrag onrust onder weggebruikers op de A28 tussen Zwolle en Assen, schrijft de krant. De spookagent kan volgens het ochtendblad niemand anders zijn geweest dan Willem D., maar deze ontkent dat hij andere automobilisten heeft gehinderd.

De Rijksrecherche heeft één geval van hinderlijk en gevaarlijk rijgedrag kunnen onderzoeken. In de andere gevallen is geen aangifte gedaan. In de onderzochte zaak zat niet Steenhuis, maar diens echtgenote als passagier in de auto. Zij verklaarde volgens de krant niets te hebben gemerkt van afwijkend rijgedrag. Willem D. is voor het gebruik van zwaailicht en sirene disciplinair gestraft omdat hij de bestuurder was. Voor zijn rijgedrag met de vrouw van Steenhuis in de auto kreeg hij een boete van 180 euro. Willem D. is geen politieman maar ging wel gekleed in politie-uniform. Hij beschikte over een politielegitimatiebewijs en was niet opgeleid om met zwaailicht en sirene te rijden, schrijft de krant.

Een van de prioriteiten van het beleid van het college van procureurs-generaal is een harde aanpak van de verkeerscriminaliteit. Steenhuis is ook voorzitter van het Centraal Justitieel Incassobureau, dat verkeersboetes int.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden