Charmeurs en sufferds

De beruchte 'koffertruc' is van een verbluffende eenvoud. Zwart papier wordt aan goedgelovigen aangeboden, met de smoes dat het gaat om zwart gemaakt papiergeld. Met een speciaal chemisch middel kan het geld bruikbaar worden gemaakt, maar voor dat middel moet stevig worden gedokt. Succes verzekerd.

De truc, die vooral wordt toegepast door professionele West-Afrikaanse bendes, levert oplichters jaarlijks honderden miljoenen op. Maar het gaat ook wel eens mis: vorig jaar liep bendeleider John K. dankzij het programma 'Opgelicht!' tegen de lamp, toen hij zijn kunstje vertoonde in een Amsterdams hotel.

Voor wie zich afvraagt welke sufferds in dit soort doorzichtige trucs tuinen, is het Tros-programma 'Opgelicht!' een genot om naar te kijken. Vanavond presenteert Antoinette Hertsenberg de eerste van een nieuwe reeks, waarin wordt gewaarschuwd voor grote en kleine oplichters. Maar bovenal is 'Opgelicht!' een slachtofferprogramma.

Hertsenberg: ,,In Nederland worden veel mensen opgelicht. Die vinden weinig gehoor bij de politie, onder meer door gebrek aan bewijs. Uitzending van hun zaak kan helpen, bijvoorbeeld als er na afloop meer aangiftes worden gedaan zodat de politie alsnog de oplichter in de kraag kan grijpen.''

Maar niet iedereen stapt makkelijk naar de politie, weet Hertsenberg. ,,Mensen schamen zich. Vergis je niet, vaak zijn oplichters alleraardigste mensen. Charmeurs, die bij je thuis komen en cadeautjes voor je kinderen meenemen.''

Neem Carmen V., een vriendelijke, chique dame die mensen adviseert over beleggingen. En die vervolgens met de noorderzon vertrekt.

Carmen V. blijkt in Nederland een leger van collega's te bezitten. Honderden brieven ontving de redactie van 'Opgelicht!' de afgelopen maanden. Van de smeuïgste zaken maakt het programma een reconstructie, waarna de oplichter ter verantwoording wordt geroepen. Zo is vanavond te zien hoe een oudere dame te maken kreeg met een klusbedrijf dat voor het witten van een paar muurtjes en de installatie van een tweedehands vaatwasser een rekening schreef van 50000 gulden.

Is Hertsenberg zelf wel eens opgelicht? ,,Ik kan me geen noemenswaardige voorvallen herinneren. Ik ben ook niet meer representatief. Na een aantal jaren presentatie van het consumentenprogramma 'Radar' en nu dus 'Opgelicht!' ben ik een meer dan gewaarschuwd mens.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden