Charmante Mathilde veroverde direct de harten van veel Belgen

Prinses Mathilde van België heeft nooit echt tegen haar schoonfamilie hoeven opkijken. Haar toekomstige echtgenoot was dan wel troonopvolger toen ze elkaar ontmoetten, zelf stamt ze van zowel vaders- als moederskant uit een oud adellijk geslacht.

De Belgische media en royalty-watchers reageerden opgetogen toen de verloving tussen kroonprins Filip en Mathilde bekend werd in 1999. Ze kenden elkaar al drie jaar, maar al die tijd bleef de relatie verborgen. De als ingetogen en charmant omschreven Mathilde veroverde direct de harten van veel Belgen.

'1-0 voor België', juichte de Vlaamse koningshuiskenner Jan Van den Berghe destijds. De chique Mathilde was toch van een ander kaliber dan Máxima, een Argentijns burgermeisje met een dubieuze vader.

Mathilde werd in 1973 geboren als jonkvrouw. Ze is de oudste dochter van de Belgische edelman Patrick d'Udekem d'Acoz, wiens familiestamboom teruggaat tot diep in de Middeleeuwen. Mathildes moeder is een Poolse gravin, die zelf dochter is van een prinses.

Na haar studie moderne talen en logopedie vestigde Mathilde zich als zelfstandig logopediste. Maar daar kwam snel een einde aan na haar kennismaking met Filip, de nogal stijve kroonprins die tot dat moment weinig warme gevoelens opwekte in België.

De voorstelling van het prinselijke koppel aan de Belgische bevolking was een groot succes. Een volksfeest in het kasteel van Laken, met duizend 'gewone Belgen', verliep ontspannen. Filip en Mathilde openden de dans, maar de kus waar veel bezoekers op hoopten bleef uit.

'Een onhandige botsing van twee hoofden', zo omschreef de linkse krant De Morgen de kus op het balkon van het Brusselse stadhuis, na het huwelijk in december 1999. Enkele tienduizenden mensen stonden die dag langs de route, veel minder dan verwacht.

Toch blijft Mathilde - door de New York Times fantasievol vergeleken met topmodel Claudia Schiffer - een geliefd lid van het Belgische koningshuis. Ze kleedt zich smaakvol, glimlacht altijd en maakt nooit uitglijders - zoals haar man en vooral haar zwager prins Laurent dat nogal eens doen. Filip en Mathilde hebben vier kinderen.

Onder Vlamingen bestaat er wel wat onvrede, want vloeiend Nederlands spreekt de logopediste niet, ondanks een intensieve taalcursus. Inmiddels kijken zij jaloers naar het noorden, waar de vlottere Máxima zich wel soepel uitdrukt in hun taal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden