Charmant offensief

President Wahid zelf toog gisteren naar het Nederlandse bedrijfsleven voor een charmeoffensief. Indonesië heeft de vindingrijke ondernemers uit het land dat zich zo wonderbaarlijk aan de zee wist te ontworstelen, broodnodig.

Niet alleen om hun technologisch vernuft, investeringen en kennis, maar ook vanwege 'hun systeem van normen en waarden'. Het regime in Jakarta wil de nieuwe economische orde baseren op beschaving, zonder corruptie, handjeklap en nepotisme.

Gebroederlijk hangen de Indonesische en Nederlandse vlaggen naast elkaar in de zaal van het Kurhaus, bomvol Nederlandse en Indonesische managers. Wahid grijpt de oude vriendschap aan. ,,Geen enkel volk begrijpt ons beter dan de Nederlanders, door onze lange geschiedenis samen. We willen van jullie leren en hopen op jullie talenten voor hulp in onze directe noden.''

Die noden zijn hoog. De nieuwe regering heeft zich inmiddels verzekerd van voordelige buitenlandse leningen via Wereldbank, donorlanden (waaronder Nederland) en het Internationaal Monetaire Fonds. Maar om de zwaarste recessie van de afgelopen dertig jaar te tackelen, zijn investeringen en samenwerking met buitenlandse bedrijven onontbeerlijk.

De helft van de inkomsten voor de begroting moet komen uit de verkoop van activa en privatisering van staatsbedrijven. Er is dringend behoefte aan kapitaal om de vleugels uit te kunnen slaan, klinkt uit de zaal. Het is essentieel om het vertrouwen van het buitenland te winnen en dit jaar wordt cruciaal, verwoordt voorzitter Schraven van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Het is Wahid en zijn superminister van economische zaken Kwik er dan ook alles aan gelegen het Nederlands bedrijfsleven ervan te overtuigen dat Jakarta afrekent met het verleden. De president doet dat met zijn gebruikelijke kwinkslagen. ,,Indonesië was verdwaald. Wist u dat Neil Armstrong niet de eerste man op de maan was? Hij trof een Indonesiër aan. Die had al zijn papieren opgestapeld en was daar uit gekomen.''

De regering heeft nu echter een duidelijke nieuwe economische koers uitgezet. In januari zijn een realistische begroting en de economische plannen ontvouwd. Het lijkt niets nieuws, maar als je na 32 jaar de werkelijkheid in Indonesië beziet, is het roer compleet om, houdt minister Kwik de zakenlieden voor.

Het moet de Nederlandse ondernemers in het Kurhaus als muziek in de oren hebben geklonken. Minister Jorritsma, die eind deze maand met een grote handelsmissie naar Indonesië vertrekt, is enthousiast over de nieuwe economische kansen. Ze hoopt dat de ingezakte handel met Indonesië weer terugkeert naar het niveau van 1997, met een Nederlandse export van meer dan een miljard gulden.

Met eenzelfde soort luchtigheid wijst Wahid tijdens zijn bezoek aan het Nederlandse parlement op het koloniale tijdperk. ,,We kunnen veel van u leren'', houdt hij de kamerleden voor met een verwijzing naar de drie eeuwen relaties. ,,Het zijn lange betrekkingen en ach, wat maakt die naam uit, Indonesië of Nederlands-Indië.''

De kamerleden moeten begrijpen dat ze trots mogen zijn op hun democratie, waarvoor in de Tweede Wereldoorlog zo hard werd gestreden. Zo'n democratie ('power to the people'), waarvan het volk begrijpt dat het waard is die te verdedigen. De president hoopt dát in zijn land op te bouwen, maakt hij duidelijk.

Wahid spreekt vloeiend Nederlands, maar bedient zich deze dag van het Engels. Al grijpt hij soms lachend naar Hollandse termen, als hij de Rabo-bank als Raiffeisen-Boerenleenbank betitelt en uitlegt hoe jammer hij het vindt dat hij de voetbalwedstrijd van zijn geliefde PSV niet had kunnen zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden