Charlotte Köhler Prijzen 2003

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Charlotte Köhler Prijzen 2003 toegekend aan Jop van Bennekom, Juul Hondius, Gijs Müller, Maurer United Architects en Dries Verhoeven. De prijzen, elk 5000 euro, worden 25 april uitgereikt in de Stadsschouwburg te Amsterdam.

Ieder jaar worden de Charlotte Köhler Prijzen toegekend aan ten hoogste vijf Nederlandse kunstenaars tot 35 jaar op het gebied van de beeldende kunst, de architectuur of het decorontwerp.

Van Bennekom (1970) uit Amsterdam maakt sinds zijn afstuderen naam met het vormgeven van tijdschriften en hij zette zelf nieuwe bladen op als Butt en RE-. In deze publicaties experimenteert hij met het tijdschrift als medium.

Hondius (1970) uit Amsterdam profileert zich naast commerciële opdrachten met autonome projecten. Op een geraffineerde esthetische wijze legt hij quasi-toevallige situaties vast met een vaak wrange ondertoon of een expliciet gruwelijk karakter, aldus de jury.

Gijs Müller (1971) uit Amsterdam werkt na zijn studie aan projecten waarin hij zichzelf steeds als uitgangspunt neemt en in verschillende contexten plaatst. De kunstenaar trok de aandacht toen hij een computermerk bereid vond hem als zijn personage Uw Nieuwste Vriend te laten optreden in een reclamespot.

Maurer United Architects uit Eindhoven is een collectief dat wordt gevormd door Marc Maurer (1969) en Nicole Maurer-Lemmens (1969).

Sinds zij hun krachten bundelden in het bureau MUA verkennen zij de grenzen en mogelijkheden van hun vakgebied. Zij hebben zich in het bijzonder toegelegd op projecten waarin aspecten van de jeugdcultuur centraal staan.

Dries Verhoeven (1976) uit Amsterdam heeft diverse projecten gerealiseerd als theatervormgever. Zijn scenografieën voor uiteenlopende producties als Hotel Decadence bij Theater Corso en De fantasieën van Faratjev bij de Toneelschuur Haarlem, getuigen van een grote inventiviteit, meent de jury.

De jury die de prijzen toekende, bestaat uit Esther Agricola, Fréderique Bergholtz, Erik Kouwenhoven, Tracy Metz en Martijn van Nieuwenhuyzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden