Update

Charlotte Broekhuizen (29) is op vakantie in Sri Lanka: ‘Het ministerie adviseert ons om te schuilen.’

Een foto uit Matara. "Rechts een kerk die open lijkt met een bijeenkomst. Links politie of militairen met getrokken wapens", aldus Broekhuizen Beeld Charlotte Broekhuizen

Zeker 200 doden zijn er te betreuren na de aanslagen in Sri Lanka op Eerste Paasdag. Tijdens de paasmis gingen in drie kerken en in drie hotels  explosieven af, later op de dag kwamen daar nog twee explosies bij. Trouw sprak de Nederlandse Charlotte Broekhuizen, die op vakantie is in Sri Lanka, en de Sri Lankaanse student Sun Rodrigo, die in Apeldoorn woont maar uit Negombo komt, de plaats waar een van de explosieven afging.

Charlotte Broekhuizen (29) uit Haarlem is sinds 3 weken op vakantie in Sri Lanka.

“Op het moment van de aanslagen was ik aan het ontbijten in de buurt van Matara op zo’n 180 kilometer van Negombo”, zegt Broekhuizen. Een van de explosies was in een kerk in Negombo. “De sfeer is hier gespannen.”

“De kerken worden op dit moment bewaakt door militairen of politie, veel kerkgangers lijken bezorgd en vragen de militairen om uitleg. Ik probeerde net een foto te maken van een kerk hier, maar dat mocht niet”, zegt Broekhuizen. Ze hoorde via een inwoner van Matara dat de tempels niet worden beveiligd.

Charlotte Broekhuizen Beeld Charlotte Broekhuizen

Broekhuizen: “De lokale inwoners reageerden in eerste instantie redelijk nuchter. Ze vermoeden moslimextremisme maar durven daarover geen harde uitspraken te doen”, zegt ze. De Nederlandse ambassade in Sri Lanka krijgt ze niet te pakken. “We moeten bellen met het ministerie van buitenlandse zaken in Nederland voor informatie”, zegt ze.

Broekhuizen heeft aan de politie gevraagd of het verstandig is richting Negombo  te reizen. “Wij vliegen over een paar dagen dus het idee was om die kant op te gaan. Maar ze raden het hier af.” Ze reist al drie weken met een eigen tuktuk door het land en wilde verder reizen in de richting van Galle, aan de westkust. “Ik heb net met het ministerie van buitenlandse zaken gesproken en die adviseren om te schuilen en niet verder te reizen. Dus dat ga ik nu doen.”

Broekhuizen heeft contact met mensen via Facebook. “Mensen bellen is erg lastig. De verbinding lijkt zwaar belast te zijn.”

Student Sun Rodrigo (21) komt uit Negombo waar zijn vrienden en familie nog wonen

Een foto van de St. Sebastiankerk in Negombo. Voor en na de aanslag. Beeld onbekend

Sun Rodrigo (21) woont in Apeldoorn maar komt uit Negombo. “Ik ken de St. Sebastiankerk, waar de aanslag is gepleegd goed.” Rodrigo’s ouders wonen er nog geen vijf kilometer vandaan. “Een vriend van me zat vandaag in die kerk, het is een bloedbad maar hij is gelukkig ongedeerd.” Volgens Rodrigo is het gebruikelijk dat de lokale bevolking met Pasen de populaire kerken in de buurt bezoekt. “Het moet er stampvol hebben gezeten”, zegt hij. “Ik heb tot vorige week nog getwijfeld of ik daar Pasen zou gaan vieren.” 

Hij vervolgt: “Iedereen in Negombo kent die kerk. Veel katholieken komen daar om zich te laten dopen.” Het gebouw is al heel oud maar onlangs nog gerenoveerd. Zijn ouders en vrienden zijn ongedeerd. Contact met hen zoeken was niet makkelijk. “Sociale media zijn geblokkeerd, ook de nieuwssites zijn niet te bereiken. Gelukkig kon ik ze bellen via Viber (een app waarmee je via het internet kunt bellen, red).” 

Rodrigo's ouders vertelden hem dat mensen elkaar op straat aan het helpen zijn, ondanks het verzoek binnen te blijven. “Veel mensen willen bloed doneren maar de ziekenhuizen kunnen al die aanmeldingen niet zo snel verwerken.” Hij kreeg foto’s en video’s doorgestuurd van de aanslag en de slachtoffers in de kerk na de aanslag. “Pasen hoort een feest te zijn, maar dit is verschrikkelijk. Ik ben naar de kerk gegaan hier in Apeldoorn en ik voelde me zo rot, ik heb alleen maar kunnen huilen.” 

Lees hier meer over de aanslagen op Sri Lanka. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden