Charlie Hebdo publiceert strip over het leven van Mohammed

Hoofdredacteur Charb met La Vie de Mahomet in handen. Beeld AFP
Hoofdredacteur Charb met La Vie de Mahomet in handen.Beeld AFP

Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo gaat woensdag een speciale bijlage publiceren: een stripverhaal over het leven van de islamitische profeet Mohammed. Hoewel het blad beweert moslims niet te willen beledigen, leidden publicaties van Charlie Hebdo in het verleden al tot problemen.

In september publiceerde het blad een Mohammed-karikatuur die aanleiding gaf tot wereldwijd protest onder moslims. In sommige landen werden Franse instellingen zelfs tijdelijk gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Vorig jaar werden na een 'sharia-uitgave' zelfs de lokalen van Charlie Hebdo in brand gestoken en kreeg de uitgever doodsbedreigingen.

'Wanneer de mensen geshockeerd willen zijn, zullen ze dat ook zijn', meent uitgever Stéphane Charbonnier. Maar volgens hem is het helemaal niet de bedoeling om te provoceren.

Het stripverhaal heeft als titel 'La Vie de Mahomet'. Het verhaal is volgens de uitgever minutieus gebaseerd op moslimgeschriften, en de teksten werden ook nagelezen. Het gaat dus niet om een karikatuur, noch om satire, luidt het. Maar voor strenggelovige moslims is alleen al het afbeelden van de profeet godslastering.

Demonstranten voeren actie voor de Franse ambassade tegen de omstreden anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' en tegen de spotprenten met profeet Mohammed in het Frans tijdschrift Charlie Hebdo. (Archieffoto) Beeld ANP
Demonstranten voeren actie voor de Franse ambassade tegen de omstreden anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' en tegen de spotprenten met profeet Mohammed in het Frans tijdschrift Charlie Hebdo. (Archieffoto)Beeld ANP
De redactie van Charlie Hebdo na de aanslag in novermber 2011. Beeld AP
De redactie van Charlie Hebdo na de aanslag in novermber 2011.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden