Charlie Hebdo distantieert zich van anti-islamactivisten

Hoofdredacteur van Charlie Hebdo Gerard Biard tijdens het PEN-gala, dinsdagBeeld afp

Weekblad Charlie Hebdo wenst zich niet in te laten met rechtse activisten die de aanslag op het Franse blad gebruiken voor eigen ideologisch gewin. Dat statement maakt hoofdredacteur Gerard Biard woensdag in de New York Times. Een overeenkomst tussen de aanslag in Parijs in januari en de aanslag op een cartoonexpositie dinsdag in Texas is dan ook niet te trekken, zei hij.

Met zijn uitspraak distantieert Biard zich openlijk van Pamela Geller, de activiste en blogger die in Texas de expositie over de Mohammed-cartoons organiseerde. Geller is zeer omstreden in Amerika en wordt daar ook wel de 'koningin der moslimbashers' genoemd. Ze had de expositie en de bijeenkomst over vrijheid van meningsuiting - waar ook Geert Wilders sprak - deels geregeld ter ere van Charlie Hebdo, zo zei ze in de pers.

"Wij hebben niets te maken met het werk van Pamela Geller", aldus Biard in de Amerikaanse krant. "Charlie Hebdo is niet geobsedeerd door de islam of de profeet Mohammed. Van de 500 voorpagina's in de laatste tien jaar zijn er zeven over de islam geweest. Als er nieuws over is, ja, dan plaatsen we er iets over en maken er misschien grappen over. Maar we zijn er niet permanent mee bezig en plaatsen ook cartoons over andere geloven."

Dat Charlie Hebdo zich niet altijd met de islam bezighoudt, bleek ook uit het tweede nummer na de aanslag op 7 januari, waar juist heel weinig cartoons over de islam in stonden. De voorpagina toonde een hondje, die uit de greep moest blijven van onder andere Marine Le Pen en Nicolas Sarkozy.

Geert Wilders op de bijeenkomst in Texas, waar hij sprak over de vrijheid van meningsuiting.Beeld Epa

Dit schoot weer in het verkeerde keelgat bij anderen, onder wie Trouw-columnist Sylvain Ephimenco, die juist vond dat er meer islam-cartoons moesten verschijnen. "Alsof het de leidster van het populistische Front National was, samen met de rechtse oud-president, die de redactie van Charlie hadden uitgemoord. Nu mag je best getraumatiseerd en bevreesd zijn voor een nieuw bloedbad als twaalf van je mensen in een kogelregen zijn gestorven. Maar dit is nog geen reden om geschiedvervalsing te plegen."

Prijs van schrijversvereniging PEN
Biard was in New York om daar namens Charlie Hebdo de prijs voor de vrijheid van meningsuiting van schrijversvereniging PEN op te halen. De prijs was omstreden, omdat sommige schrijvers zich niet konden verenigen met die beslissing. Zes auteurs boycotten het gala waar de prijs werd uitgereikt, meer dan 100 tekenden protest aan.

Tijdens zijn speech zei Biard dat het sterkste wapen van religieuze extremisten angst is. Extremisten kunnen worden ontwapend, zei hij. "Ze willen niet dat we schrijven en tekenen. We moeten schrijven en tekenen', zei Biard. 'Ze willen niet dat we denken en lachen. We moeten denken en lachen. Ze willen niet dat we in debat gaan. We moeten in debat gaan."

___
Lees ook het interview dat Trouw deze week had met Kurt Westergaard, de Deense tekenaar die beveiligd wordt vanwege zijn Mohammedcartoons: 'Ik wil niemand meer haten'.

De tweede Charlie Hebdo na de aanslag in januari.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden