Charles Taylor zal de rest van zijn leven in Britse cel slijten

Het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) heeft de Liberiaanse ex-president Charles Taylor (64) veroordeeld tot 50 jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. Taylor houdt zijn onschuld vol en gaat in beroep.

De rechters achten bewezen dat Taylor munitie en strijders heeft geleverd aan het Revolutionair Verenigd Front (RUF), dat tienduizenden mensen heeft vermoord en verminkt tijdens de burgeroorlog die van 1991 tot 2002 woedde. In ruil kreeg hij 'bloeddiamanten' en wapens.

Taylor is het eerste voormalige staatshoofd sinds de Tweede Wereldoorlog, dat door een internationaal hof een straf krijgt opgelegd wegens oorlogsmisdaden. SCSL-rechter Richard Lussick zei dat Taylor een hoge straf heeft gekregen vanwege zijn voorbeeldfunctie als politieke leider. Ook hielden de rechters rekening met het leed dat de slachtoffers is aangedaan. Lussick memoreerde dat de milities die Taylor steunde ledematen van mensen afhakten. Die mensen zijn nu afhankelijk van liefdadigheid. Verder wezen de rechters op de trauma's die door milities verkrachte meisjes opliepen. Taylor werd zwaar aangerekend dat hij geen berouw heeft getoond. In Sierra Leone was er veel vreugde over de hoge straf voor Taylor.

De hoofdzetel van het speciale hof is in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown. Taylors proces is uit veiligheidsoverwegingen in 2007 in Leidschendam begonnen. Hij zal zijn straf in Groot-Brittannië uitzitten.

Intussen wordt in Nederland gewerkt aan de herstart van het proces tegen de Nederlander Guus Kouwenhoven, Taylors voormalige zakenpartner. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem er onder meer van tijdens de burgeroorlog in Liberia illegaal wapens te hebben ingevoerd voor Taylors regime.

WERELD 10 Mr. Gus is nog niet van rechtbank af

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden