Charles Taylor verschijnt in rechtszaal Den Haag

(Novum/AP) - De voormalige Liberiaanse president Charles Taylor, die in Den Haag terechtstaat voor oorlogsmisdaden, is vrijdag voor het eerst sinds hij werd overgebracht naar Nederland in de rechtszaal verschenen voor een zitting ter voorbereiding van zijn proces.

De tenlastelegging telt elf feiten van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Onder toeziend oog van Taylor zouden tijdens de tien jaar durende bloedige burgeroorlog in Sierra Leone duizenden mensen zijn vermoord, verkracht en verminkt. Hij heeft verklaard onschuldig te zijn. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij levenslange gevangenisstraf krijgen.

Taylor droeg een grijs pak en een stropdas en werd geflankeerd door twee VN-bewakers in de door het speciale tribunaal voor Sierra Leone gehuurde rechtszaal van het Internationaal Strafhof. Het tribunaal wilde dat de rechtszaak werd verplaatst naar het buitenland, omdat de berechting van de ooit zeer machtige Taylor tot onrust kan leiden in West-Afrika.

Taylor luisterde naar de advocaten die de voortgang van zijn zaak bespraken, maar zei zelf niets. Zijn advocaat, Karim Asad Ahmad Khan, leverde onder meer kritiek op de omstandigheden van Taylors detentie in de VN-gevangenis in Scheveningen. Zo zou hij door gebrek aan personeel zestien uur per dag opgesloten zitten in zijn cel en zou het eten dat hem wordt voorgeschoteld 'eurocentrisch' zijn. Khan noemde de gevangenis in Scheveningen vele malen 'draconischer' dan die van Freetown in Sierra Leone.

Nederland ging in juni akkoord met de berechting van Taylor in Den Haag nadat Groot-Brittannië had aangeboden de oud-president na zijn eventuele veroordeling in een Britse cel onder te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden