Update

Charles Taylor schuldig aan oorlogsmisdaden

Charles Taylor in de rechtszaal, vandaag. Beeld AFP
Charles Taylor in de rechtszaal, vandaag.Beeld AFP

Charles Taylor, de vroegere krijgsheer en president van Liberia, is vandaag door het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden. De strafmaat wordt op 30 mei bekend gemaakt.

In 2003 werd Taylor aangeklaagd wegens moord, het terroriseren van burgers, verkrachting, seksuele slavernij en het werven en inzetten van kindsoldaten in de burgeroorlog in Sierra Leone die in 2002 eindigde. Na een kortstondige ballingschap in Nigeria werd hij in 2006 aangehouden en voor berechting naar Leidschendam gestuurd.

Volgens de rechters heeft Taylor de rebellen in Sierra Leone geholpen en geadviseerd in ruil voor bloeddiamanten. Hij is daarom medeverantwoordelijk voor hun misdaden, aldus de rechters.

Deze steun had een 'substantieel effect' op het optreden van rebellenbeweging RUF. Taylor wist ook dat die opstandelingen sinds 1996 misdaden pleegden zoals moorden en het ontvoeren van kinderen. Hij ging desondanks door met de steun, aldus voorzittend rechter Richard Lussick.

Volgens de rechters is echter niet bewezen dat Taylor de opstandelingen ook bevelen kon geven.

Onbewogen
Op het oog onbewogen luisterde Taylor toen Lussick hem schuldig bevond aan elf misdrijven, waaronder moord, slavernij, het werven en inzetten van kindsoldaten en terrorisme. Taylor heeft tot 10 mei de tijd om beroep aan te tekenen tegen het oordeel van de rechters. Op 30 mei wordt de strafmaat bekendgemaakt. Zijn gevangenisstraf zal Taylor in Groot-Brittannië moeten uitzitten.

De veroordeling werd in Sierra Leone met gejuich ontvangen. Jusu Jarka, voorzitter van een vereniging van geamputeerden, verloor beide armen in 1999. Hij zei blij te zijn dat het tribunaal Taylor 'volledig en alleen verantwoordelijk heeft bevonden aan de misdaden tegen de bevolking van Sierra Leone'.

Mensenrechtenactivisten toonden zich niet minder verheugd dan de overlevenden in Sierra Leone. Zij spraken van een keerpunt in de strijd tegen de praktijk dat nationale leiders dikwijls ongestraft blijven voor begane gruweldaden.

'De veroordeling van Taylor is een krachtig signaal dat zelfs personen op de hoogste posten verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor ernstige misdrijven', zei Elise Keppler van Human Rights Watch. 'Sinds Neurenberg heeft een internationaal hof of tribunaal voor oorlogsmisdrijven geen veroordeling meer uitgesproken over een huidig of voormalig staatshoofd. Dit is een overwinning voor de slachtoffers van Sierra Leone en al diegenen die gerechtigheid willen voor de zwaarste misdrijven.'

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, zei vandaag dat bloedige dictators geen rustige oude dag kunnen genieten met de opbrengst van hun bloeddiamant. Ze noemde de uitspraak van vandaag 'historisch'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden