Charles Taylor heeft weer advocaat

FREETOWN/DEN HAAG (ANP) - Charles Taylor heeft nieuwe advocaten toegewezen gekregen. De griffie van het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) heeft dat in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten.

Daarmee is een belangrijke voorwaarde vervuld voor de voortzetting van het proces op verdenking van oorlogsmisdaden tegen de ex-president van Liberia op 20 augustus.

4 Juni, de eerste dag van de rechtszaak die in een zaal van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wordt gehouden, had Taylor zijn advocaat Karim Khan ontslagen. Khan verliet toen de rechtszaal, tot woede van de rechters. Taylor eiste een grotere ploeg voor zijn verdediging onder leiding van een topadvocaat. Hij krijgt nu zijn zin: Courtenay Griffiths, QC (Queen's Counsel) uit Engeland, zal zijn verdediging leiden.

Eretitel

De eretitel QC wordt in het Verenigd Koninkrijk alleen verleend aan zeer ervaren strafpleiters. Griffiths is advocaat geweest in tal van spraakmakende strafzaken in Engeland. Hij is in 1955 geboren op Jamaica in een zwart gezin met negen kinderen.

De Liberiaan Taylor moet terechtstaan wegens vermeende betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone, waar tienduizenden mensen werden vermoord of verminkt. Het SCSL zetelt in de Sierraleoonse hoofdstad Freetown, maar de Taylor-zaak is om veiligheidsredenen overgeheveld van West-Afrika naar Den Haag.

Taylor is het tweede voormalige buitenlandse staatshoofd dat terecht moet staan in de hofstad, na het proces tegen ex-president Slobodan Milosevic voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden