Charlene Heineken stoot Frits Goldschmeding van de troon

Heineken wordt wereldwijd veelvuldig getapt, zoals in deze bar in Singapore. Het vermogen van Charlene Heineken steeg afgelopen jaar met 13,6 procent. Beeld REUTERS

Het totale vermogen van rijke Nederlanders steeg met bijna 50 procent naar ruim 146 miljard euro.

De erfgenaam van Freddy Heineken, Charlene De Carvalho-Heineken, mag zich dit jaar de rijkste Nederlander noemen. Haar vermogen wordt door zakenblad Quote geschat op 12,5 miljard euro, 13,6 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat dus goed met de bierconsumptie in de wereld. De Carvalho heeft Frits Goldschmeding van de troon gestoten, hoewel die zijn vermogen toch met bijna 23 procent zag toenemen tot 4,3 miljard euro. Vorig jaar stond De Carvalho nog in een aparte lijst voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

Nog wat meer wetenswaardigheden: De 500 rijkste Nederlanders, zowel woonachtig in Nederland als het buitenland, zagen hun totale vermogen met 48,7 procent stijgen tot 146,4 miljard euro. Gemiddeld komt dat uit op bijna 293 miljoen euro. Het aantal miljardairs bedraagt nu 26, een aantal dat nooit eerder is opgetekend in de lijst. Omdat de rijken blijkbaar steeds rijker worden, is de ondergrens om in de top 500 te komen met 16 miljoen euro opgeschoven naar 71 miljoen euro. Hierdoor vallen sommige rijkaards er nu buiten, zoals voormalig premier Ruud Lubbers. Het eigen vermogen van zijn investeringsvehikel Breesaap groeide net niet hard genoeg.

Niets te klagen 

Is het erg om niet langer tot de 500 rijkste Nederlanders te horen? Een enkeling daargelaten die zijn hele vermogen in rook zag opgaan door een faillissement, heeft het gros van de mensen die de Quote top-500 net niet meer halen, niets te klagen. En je kunt je sowieso afvragen of een plek in de Quote 500 voor de mensen zelf nu een zegen of een verschrikking is. Zaken als nieuw geld of oud geld en een al dan niet grote behoefte aan privacy spelen in ieder geval een rol. Zo zijn er mensen die hun succes graag met de hele wereld delen en pronken met hun vermogen in de vorm van megalomane landhuizen en peperdure bolides. Een ander doet er juist alles aan om zo min mogelijk prijs te geven en de onderzoekers van de Quote.daarmee op het verkeerde been te zetten.

Zo is de verdeling van het familiekapitaal onder de leden van de rijke families van Nederland nog altijd lastig te achterhalen. Vandaar dat Quote een aparte categorie heeft voor de 50 rijkste families. Bovenaan prijkt daar, net als vorig jaar, de familie Brenninkmeijer. De familie achter kledingconcern C&A en verschillende investeringsvehikels, zag haar vermogen met een kleine 5 procent stijgen naar 22 miljard euro. Waarbij aangetekend dat de familie zelf hiervoor geen enkel relevant cijfer heeft verstrekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden