Charlène Grimaldi, prinses op de rots

Eerst zou ze er niet bij zijn, toen weer wel, of toch weer niet? Prinses Charlène van Monaco hield heel Nederland in ondraaglijke spanning. Ook Trouw. "Ze komt toch", juichte deze krant op pagina 2, "nu zal de hele wereldpers wel op haar tweedaagse visite afkomen." Nou, op Schiphol geen BBC of CNN te bekennen. Zelfs het 'Achtuurjournaal'en het 'RTL Nieuws' van half acht besteedden er geen seconde aan. Geen wonder, want er was helemaal geen Charlène. Alleen prins Albert, haar man. De belangrijke Navo-bondgenoot landde exact om acht minuten voor elf.

Maar aan een man alleen is natuurlijk geen barst aan, vond 'RTL Boulevard'. Ja, Willem-Alexander was er bij, "maar ook achter twéé heren in pak aanlopen, is teleurstellend", klaagde Peter van der Vorst tot verrassing van velen. Charlène is zwanger en blijft daarom thuis, wist 'RTL Boulevard'. "Over hoeveel maanden komt dat kind eigenlijk?", informeerde Albert Verlinde narrig. "Misschien is ze heel erg misselijk?", probeerde Van der Vorst. "Ze zou hier ook zijn voor het goede doel, dat kun je toch niet afzeggen", mopperde Verlinde door. "Ja, ze laat het hele damesprogramma barsten, en daardoor blijft ook Máxima thuis", wist Van der Vorst.

Kortom, erg gezellig werd het niet aan de desk van onze nationale societyrubriek (of is het: zo-zei-die-het-niet-rubriek?). Beelden van een eenzaam over Schiphol slenterde fotograaf Patrick van Emst maakten de misère compleet. "Je komt toch vooral voor de dames, hè, maar die zijn er niet", jammerde hij.

'Shownieuws'(SBS 6) vatte de vorstelijke tragedie luchthartiger op. Vrolijk wandelde Sandra Schuurhof over de Grace Kelly-expositie, die middag door prins Albert geopend, in Paleis Het Loo. "Kijk, deze Renault Floride uit 1959 is het pronkstuk van de tentoonstelling", zei conservator Paul Rem. "Aan het kroontje zie je dat-ie van Grace Kelly is geweest." Evert Santegoeds babbelde over de invloed van Kelly op de ontwikkeling van de tv. "Toen ze in 1956 trouwde als prinses Gracia maakte MGM daar een bioscoopfilm van. Voor 't eerst werd een bruidspaar van dichtbij gefilmd, wat toen heel bijzonder was. De tv heeft dat later overgenomen. Denk aan de traan van Máxima."

Andries Knevel leek flink in de war door de prinsesselijke absentie. Terwijl Charlène verbeten op haar rotspunt zat, maakte de EO-voorman van haar man een koning, vroeg hij zich af of je Albèrt moest zeggen of gewoon Albert en wist hij ook niet meer hoe je de naam van Alberts vader uitspreekt: "Rainier of Rainjee?" Maar ondertussen wel gewichtig aan Tijs van den Brink uitleggen dat de filmster Grace Kelly Alberts moeder was. "Tijs weet dat niet, want die is jong."

Rem mocht weer volop reclame maken voor zijn expositie. "Je kunt bij ons de Kelly bag bekijken." Knevel, verbijsterd: "De Kelly bag?!" Rem: "Ja, dat is een grote lelijke tas. Zeer geschikt voor prinsessen, want hij kan alles hebben. Zo blijft hij altijd staan als je hem op de grond zet. Heel handig wanneer je weer een boeket in ontvangst moet nemen." Gracia was een voorbeeld voor vele jonge prinsessen na haar, dacht Rem. "Geef mij maar Emma Peel", riep Bart Chabot verlekkerd. Een hartekreet waartegen zelfs de Kelly bag vermoedelijk niet bestand is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden