Charkov leeft mee terwijl Nederlandse experts nog niet aan het werk kunnen

CHARKOV - "Kijk mamma, een gezin met drie kinderen." Twee inwoners van Charkov, een kleine jongen en zijn moeder, staan stil bij een marmeren bank in de vorm van een cirkel waar foto's hangen van de omgekomen Nederlanders. Met ingetogen belangstelling proberen ze de namen te ontcijferen. "God hebbe hun ziel", zucht de moeder uiteindelijk, en ze slaat een kruis.

De lobby van het naastgelegen Hotel Palace in het Oost-Oekraïense Charkov lijkt dit weekend wel Nederlands grondgebied. De enige Oekraïners zijn de pasgetrouwde stelletjes die er binnenschrijden, om zich te laten vereeuwigen voor de machtige zuilengalerij van het hotel - volgens de receptionist onlangs uitgeroepen tot het mooiste gebouw van de stad.

Maar de Nederlanders laten zich niet afleiden; ze zijn duidelijk op missie. "Wij mogen zelfs niet vertellen of we forensische experts zijn of leden van de marechaussee", zegt een van hen. Toch zijn de zwijgzame, afgetrainde mannen gemakkelijk te onderscheiden van de meer praatgrage forensische experts. "Zo'n buitenlandse missie is nieuw voor ons", zegt een jonge vrouw. "Maar we zijn er klaar voor. We kunnen omgaan met het idee dat we lichaamsdelen zullen vinden. Dat is ons vak."

Ook de bewoners van Charkov brengen de Nederlanders niet van hun stuk. Een graatmagere jongeman praat vol overtuiging in op een van de Nederlandse politiemensen. "Niet de separatisten, maar de regering in Kiev schoot het vliegtuig neer", beweert hij. De politieman luistert bereidwillig, en vertelt dan het verhaal dat hier het hele weekend te horen is: "Wij zijn hier alleen maar om de lichamen terug te brengen naar hun geliefden."

Voor de rest draait alles in Charkov door - in al z'n surrealistische ongewoonheid, dat wel. In tenten wordt gecollecteerd voor het leger. Een paar blokken van het hotel vandaan ligt het stadsziekenhuis; hier liggen tientallen gewonde Oekraïense militairen. Er komen er steeds meer van het front.

Als 's middags blijkt dat het verkenningsteam van de onderzoekers weer is tegengehouden door separatisten, houdt de chef van het coördinatieteam een persconferentie. Hij sluit uit dat het team de volgende ochtend naar de rampplek gaat. Maar zondagochtend blijken de experts en de marechaussee toch vertrokken, tot verbazing van de internationale media.

's Middags pakt ook de woordvoerder van de marechaussee zijn spullen bij elkaar. Hij moet naar de rampplek toe, zodra dat kan. Of hij dat zijn vrouw al heeft verteld? Hij kijkt alsof hij daar nog niet over heeft nagedacht. "We hebben de afspraak dat 'geen nieuws, goed nieuws' betekent", zegt hij dan. "Ik ben op missie, zij kunnen nu niets voor me betekenen."

Vandaag 4|7, opinie 19, de verdieping Meer nieuws

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden