'Charitatief Nederland moet opgeschud'
hilversum – De goede doelenwereld moet nodig opgeschud, vindt Zita Jankovich, voorzitter van de stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD). Haar organisatie wil de branche aanzetten tot meer transparantie. „De donateur snakt naar openheid en helderheid over de werkwijze van goede doelen”, aldus Jankovich.
Het CIGD heeft van bijna 5000 goede doelen gegevens verzameld en in een databank gestopt. Het gaat om informatie over transparantie, financiën, bestedingen en activiteiten. Uiteindelijk moeten gegevens van alle Nederlandse goede doelen in de databank komen. Dat zijn er meer dan 10.000. De databank staat vanaf vandaag op de de website van Trouw (zie kader).
Tijd voor een frisse wind, vindt het CIGD. Goede doelen zijn zich er volgens Jankovich, eigenaar van een Hilversums trainings- en coachingbureau voor het bedrijfsleven, onvoldoende van bewust dat meer transparantie leidt tot verbetering van de kwaliteit van organisaties. „Er wordt te weinig naar buiten gekeken.”
Organisaties werken volgens haar ook te weinig samen. „Goede doelen doen goed werk, met de beste bedoelingen. De wil om samen te werken is er vaak wel. Maar het komt niet van de grond. Veel mooie woorden, weinig daden. Er wordt ontzettend veel gepraat in de sector.”
Met meer samenwerking zou ook de wildgroei aan goede doelen kunnen worden ingedamd, denkt Jankovich. „Je kunt je afvragen of het nodig is om in een goed doel te beginnen voor de opvang van zwerfdieren, als er al twee van die goede doelen in de regio actief zijn.”
De goede doelen-databank is ooit opgericht door de inmiddels opgeheven Donateursvereniging. In 2006 werd besloten het project onder te brengen bij een onafhankelijke stichting.
In de databank kunnen gevers zoeken naar goede doelen die het best aansluiten bij hun wensen. Ze kunnen nagaan hoe de organisatie is opgezet en hoe er met het ingezamelde geld wordt omgegaan.
De databank is nog in ontwikkeling, lang niet alle goede doelen hebben volledige openheid gegeven. „Er is nog een slag te maken”, zegt Jankovich, „maar we zijn een eind op gang.”
Donateurs worden steeds kritischer, willen meer weten over een organisatie, voordat er geld wordt gegeven. Volgens Jankovich speelt de branche nog onvoldoende in op die toenemende vraag naar informatie.
„De sector komt geregeld in een kwaad daglicht. Er zou te veel geld aan de strijkstok blijven hangen, directeuren zouden te hoge salarissen verdienen. Met goede informatie worden donateurs in staat gesteld de juiste keuze te maken. Wij willen met onze databank vooral bewerkstelligen dat goede doelen kostenefficiënt worden, dat het geld daar terecht komt waar het voor is gegeven.”
Het CIGD werkt samen met het Centrum voor Strategische Filantropie van de Erasmus Universiteit in Rotterdam aan een project om inzicht in het maatschappelijke effect van goede doelen te krijgen.
Wetenschappers in Rotterdam werken aan een methode om op basis van de structuur en opzet van een goed doel de impact in kaart te kunnen brengen. Jankovich: „Wij hebben hoge verwachtingen van dat onderzoek.”