Chardon naar zilver ondanks sabotage

amsterdam/lexington – De zilveren medaille die vierspanruiter IJsbrand Chardon gisteren op de Wereldruiterspelen kreeg omgehangen, zal bij hem ongetwijfeld een speciaal plaatsje krijgen. De tweede plaats riep wrange en vreugdevolle emoties op. Met zijn cross van zaterdag leverde Chardon een prestatie die naast zijn voorbereiding, kunde en concentratie gefundeerd was op vechtlust en karakter, meer dan anders.

Anderhalf uur voor de start constateerde de menner uit Den Hoorn dat onverlaten ’s nachts vernielingen aan zijn crossrijtuig hadden aangebracht. Het leer van de bijrijdersbanken was met een stanleymes bewerkt net als dat van de beschermhoes om de langboom die tussen de paarden loopt. Verder was er aan de olie in de hydraulische remmen geknoeid.

Chardon was diep geschokt toen hij de ravage zag. Zijn deelname aan de cross kwam in gevaar omdat hij de schade moest herstellen waardoor hij zijn starttijd dreigde niet te halen. Maar meer nog was hij geschokt door de daad zelf.

„Wie heeft dat nou gedaan?”, stamelde hij. „Ik kan niet geloven dat deze actie tegen mij persoonlijk is gericht en al helemaal niet dat deze sabotagedaad door iemand uit de vierspanwereld is uitgevoerd.”

Zijn zorg was groot: „Als ze zoiets doen met de koets, wat hebben ze dan met de paarden gedaan?”

Andere rijders schoten Chardon te hulp. „Vier, vijf rijders hebben mij hun koets aangeboden. Maar aan een koets wennen duurt vijf jaar. Dus daar ben ik niet op ingegaan.”

Er was nog flink wat aandringen van de Nederlandse chef d’équipe nodig om voor Chardon uitstel van de start te bepleiten. Uiteindelijk ging de jury daarmee akkoord. Zekerheid dat de schade goed hersteld was, had Chardon toen nog niet.

„Voordat we het hindernistraject ingingen hebben we getest. Het rijtuig remde anders dan anders. De wagen was niet stabiel. Maar zodra we startten was mijn hoofd leeg en heb ik me op de hindernissen gefocust. De adrenaline deed me mijn angst vergeten. Gelukkig liep het gelijk in de eerste hindernis goed.”

Dat was een understatement, want Chardon won de cross en liep daardoor in op de Australische koploper Boyd Exell. Een dag later, in de vaardigheidsproef, hoopte hij de achterstand goed te maken, maar dat lukte net niet. Weliswaar kreeg Boyd wegens tijdsoverschrijding strafpunten, maar dat compenseerde onvoldoende de strafpunten die Chardon moest incasseren toen hij een kegeltje omstootte.

Niettemin was de Westlander na alle emoties trots op zijn prestatie. „Ik ben best wel een harde gozer, maar dit raakt me diep.”

Inmiddels stellen de organisatie en de Kentucky State Police een onderzoek naar de vernieling in. „De stallen en ook de ruimte met de koetsen zijn door een hoog hekwerk van de omgeving afgescheiden. Het blijft echter mogelijk dat mensen zich illegaal binnen de afrastering bevinden nadat zij over het hek zijn geklommen”, verklaarde Jamie Link van de organisatie.

Bij alle commotie mag niet vergeten worden dat Nederland ook nog goud won in de landenwedstrijd. Naast Chardon tekenden Koos de Ronde (vijfde plaats) en Theo Timmerman (zesde) voor deze gezamenlijke prestatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden