Charb haalde nooit 'zomaar' uit naar doorgeslagen religie

REDACTIE CULTUUR & MEDIA

"Het adres staat gewoon in het colofon. Maar we willen niemand op het idee brengen door onze naam op de deur te zetten", vertelde hoofdredacteur Stéphane Charbonnier in 2012 tijdens een rondleiding op de redactie die gisteren zo dramatisch werd getroffen bij de aanslag.

Nu staat zijn naam op de lijst vermoorde slachtoffers. De hoofdredacteur/tekenaar besefte altijd welk gevaar hem en zijn mede-redacteuren boven het hoofd hing. Maar 'Charb' maakte zich nooit echt druk over de bedreigingen uit de hoek van fundamentalisten, vertelde hij destijds in een ontmoeting met onze correspondent.

In 2011 was de werkruimte van zijn blad Charlie Hebdo al eens door brand verwoest, na een aanslag met molotovcocktails. Ook toen toonde hij zich niet bang, ondanks mislukte moordaanslagen die er waren geweest op zijn Scandinavische collega-tekenaars Westergaard en Vilks.

Er kwam bewaking. Ze maakten op de redactie grappen over de politieagenten die er permanent waren. Wel handig dat die 'flics' ons naar huis kunnen rijden als we dronken zijn, vond een collega.

Charb baalde er destijds van dat hij na die aanslag de hand moest schudden van de rechtse minister van binnenlandse zaken, Claude Guéant, die zijn steun had uitgesproken. Want de hoofdredacteur verachtte nu eenmaal het strenge rechtse immigratiebeleid van die minister.

Zoals hij ook altijd streed tegen de 'drol' Le Pen en het Front National. "Een partij die als ultiem doel heeft immigranten het land uit te zetten, immigranten die de wortel van alle kwaad zouden zijn. Zo'n partij zou niet mee mogen doen."

Veel van zijn satire richtte zich echter tegen te opdringerige geloofsijver, of dat nu uit de islam kwam, uit katholieke of joodse hoek. De communist Charb voelde zich vrij daartegen tekeer te gaan. "We maken een krant. We vergrijpen ons nooit zomaar aan een religie."

Bedreigingen kwamen er genoeg. Angst voor een aanslag weigerde hij te tonen. "Ik heb meer kans op een fietsongeluk."

Stéphane Charbonnier, tekenaar Charb, was 47 jaar, toen hij gisteren alsnog werd vermoord op de redactie van zijn blad.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden