Chaotische en beschamende situatie

Uitgelekt politierapport zit vol frustratie: We konden niet iedereen helpen, er gebeurde te veel tegelijk

Het jaar is nog jong maar het Duits heeft er al een paar nieuwe woorden bijgekregen, zoals Hellenacht en Sex Mobs, ofwel seksbendes. Hieronder enkele passages uit een naar de bladen Bild en Der Spiegel uitgelekt dienstverslag van een leidinggevende agent uit die Nieuwjaarsnacht: 'Opvallend was de grote hoeveelheid migranten in het probleemgebied'.

'Al bij het vertrek naar het station werden we door opgewonden burgers met huilende en geschokte kinderen geïnformeerd. Voordat we parkeerden werden ons auto's al met rotjes bekogeld. Enkele duizenden vooral mannelijke personen met een migratieachtergrond waren aanwezig op het plein en de Domtrappen. Zij gooiden blindelings vuurwerk en flessen in de menigte. Direct hoorden we weer verhalen over vechtpartijen, diefstallen en aanrandingen.

'Het spitsroeden lopen van vrouwen door zwaar aangeschoten mannenmassa's is eigenlijk niet te beschrijven. Er werden ook joints gerookt. Het afschieten van vuurwerk in de menigte ging door en had tot doden kunnen leiden. Tussen 23.30 en 00.15 uur veegden we het plein schoon. Daarna waren er aanhoudend en op diverse plekken lichamelijke twisten met individuen en groepjes.

'Er kwamen talloze huilende en geschokte vrouwen/meisjes naar ons toe met verhalen over seksueel geweld door meerdere migrantenmannen. De politie kon niet ieder slachtoffer helpen en alle daders aanhouden, wat bij de agenten tot grote frustratie leidde. Er gebeurde gewoon te veel tegelijk. Ik heb jonge vrouwen gezien van wie het slipje was uitgetrokken of die door de menigte bespuugd waren.

'Als een (door een groep belaagd) slachtoffer om hulp riep, sloten de rijen zich om daders en slachtoffer af te schermen. Dankzij onze aanwezigheid en oplettende passanten in het station konden voltooide verkrachtingen worden voorkomen.

'Daarnaast waren er andere gebeurtenissen. 1. Grijnzend werden verblijfspapieren verscheurd. "Jullie kunnen mij niks maken. Ik haal morgen een nieuwe." 2. "Ik ben Syriër, jullie moeten me vriendelijk behandelen. Mevrouw Merkel heeft mij uitgenodigd." 3. Weggestuurde mannen doken steeds weer op en maakten een spelletje van de situatie. 4. De perrons waren overvol, de rails moesten afgesloten worden. 5. Het recht van de sterkste: in de trein kwam je alleen na lichamelijke strijd. 6. Overal in het station lag kots en urine, elders sliepen veel mannen (migranten) hun roes uit.

'Zoveel gebrek aan respect heb ik in 29 dienstjaren nog niet eerder meegemaakt.

'Van 21.45 tot 07.30 uur werkten wij in zware uitrusting en gehelmd. Deze chaotische en beschamende situatie gaf de Mobiele Eenheid extra motivatie.'

Enkele reacties van burgers uit de Duitse media:

"De vrouwen werden omsingeld en omstanders die zich ermee bemoeiden werden bedreigd", aldus een vrouw aan de Kölner Stadt-Anzeiger. De 27-jarige Anne uit Erfstadt werd kort nadat zij en haar vriend het stationsplein in Keulen hadden betreden door mannenhanden betast. "Ik kan het nauwelijks beschrijven. Het was vreselijk", vertelde zij aan Spiegel Online.

Op de befaamde Reeperbahn in Hamburg zochten meisjes in paniek bescherming bij de portiers van de nachtclubs. Zij werden door Noord-Afrikaanse jongens achtervolgd, die hen uitscholden voor 'hoer' en hen 'ficki, ficki' ('neuken') nariepen. Omsingelde vrouwen werden in het kruis gegrepen.

Een mannelijke ooggetuige, tegen Bild: "De vrouwen waren allemaal aan het schreeuwen. Ik heb mijn vriendin beschermd, net als alle mannen om mij heen. Maar desondanks werden nog vrouwen in het kruis gegrepen. De vrouwen sloegen om zich heen in een poging zich die daders van het lijf te houden."

undefined

Slowakije: Geen vluchtelingen

Slowakije wil geen islamitische vluchtelingen opnemen. Dat zegt premier Robert Fico in reactie op de gebeurtenissen in onder andere Keulen en Hamburg, waar vrouwen tijdens de jaarwisseling massaal zijn aangerand. "We willen niet dat in Slowakije van alles kan gebeuren, zoals in Duitsland", aldus Fico op een persconferentie. Slowakije ging eerder, net als Tsjechië, Hongarije en Roemenië, niet akkoord met de verdeelsleutel van de Europese Unie voor vluchtelingen. Slowakije moet 802 vluchtelingen opvangen.

undefined

Burgerwachten

De gemelde aanrandingen rond Oud en Nieuw in meerdere Duitse steden leiden tot de vorming van burgerwachten op internet. Dit meldt de Rheinische Post vanuit Düsseldorf. Een groep op Facebook wil bij grote evenementen zoals het carnaval en in weekeinden gaan patrouilleren in Düsseldorf "om vrouwen in nood bij te staan". In één dag tijd hebben zich al duizend vrijwilligers voor deze burgerwacht gemeld. Volgens de organisatie van 'Düsseldorf passt auf' is de burgerwacht niet politiek of gewelddadig. Uit de aangemelde leden wordt een groep geselecteerd die zaterdag op patrouille gaat.

undefined

Ultrarechtse boodschap

De minister van binnenlandse zaken van de betrokken deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger, heeft zijn afschuw uitgesproken over bepaalde ultrarechtse boodschappen op sociale media. De aanrandingen en berovingen van talrijke vrouwen rond Oud en Nieuw "zijn door sommigen aangegrepen om op te hitsen tegen buitenlanders en vluchtelingen". "Die extreemrechtse boodschappen vergiftigen de sfeer in onze samenleving", klaagt Jäger.

undefined

Minister: Uitzetten mogelijk

Asielzoekers in Duitsland die zich op Oudejaarsavond in Keulen schuldig hebben gemaakt aan aanranding en berovingen worden mogelijk uitgezet. Dat zegt de Duitse minister van justitie Heiko Maas. Hij sprak van afgesproken werk. Maas riep mensen woensdag op om niet alle vluchtelingen verdacht te maken, maar gisteren zei de minister in een interview dat 'uitzettingen zeker denkbaar zijn'. Hij benadrukte dat mensen die nog in een asielprocedure zitten, kunnen worden uitgezet als ze worden veroordeeld tot meer dan een jaar cel. "De rechter zal de strafmaat moeten bepalen, maar een dergelijke straf is in principe zeker mogelijk voor seksuele vergrijpen."

Minister De Maizière van binnenlandse zaken wil het uitzetten van misdadige vluchtelingen eenvoudiger maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden