Chaotisch en gewelddadig weekend Oekraïne

Het hulpkonvooi op weg naar de grens, geëscorteerd door een politieauto. Beeld ap
Het hulpkonvooi op weg naar de grens, geëscorteerd door een politieauto.Beeld ap

Zestien vrachtwagen van een Russisch konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne zijn zijn inmiddels aangekomen bij de grens met Oekraïne. Dat meldt de nieuwszender Russia Today. Russische en Oekraïense grenswachten zijn akkoord gegaan met de inspectie van de trucks.

De vrachtwagens maken deel uit van een groter hulpkonvooi van 280 witte trucks, dat al dagenlang in de buurt van het checkpoint bij Donetsk staat te wachten om de grens over te steken. De vrachtwagens staan onder toezicht van het Internationale Rode Kruis.

Medewerkers van het Rode Kruis zijn vanmorgen begonnen de trucks steekproefsgewijs te inspecteren. De vrachtwagens vervoeren bijna 2000 ton aan onder meer vlees, zout, suiker, thee, medicijnen en slaapzakken. Het Rode Kruis liet bij de grensovergang weten dat het nog steeds wacht op veiligheidsgaranties van de strijdende partijen in het oosten van Oekraïne. Het konvooi moet een stuk land doorkruisen waar het Oekraïense leger gebieden probeert te heroveren op pro-Russische rebellen.

Loehansk en Donetsk
Het konvooi wil doorrijden naar de oostelijke stad Loehansk, waar de rebellen het sinds april voor het zeggen hebben en waar, volgens een Oekraïense legerwoordvoerder, militairen vandaag een politiebureau hebben overmeesterd en de vlag gehesen.

Het veroverde politiebureau zou mogelijk een doorbraak kunnen zijn in de pogingen van de regering in Kiev om het centrale gezag in Oost-Oekraïne te herstellen. De steden Donetsk en Loehansk zijn de belangrijkste bolwerken van de pro-Russische rebellen. Oekraïense strijdkrachten proberen Loehansk te omsingelen, maar waren tot nu toe niet in staat de stad binnen te dringen. Via Loehansk loopt een belangrijke landverbinding van de rebellen met Rusland. De Oekraiënse woordvoerder zei ook dat er vanuit Rusland nieuw militair materiaal Oekraïne binnenkomt.

Vliegtuig neergehaald
Vannacht schoten pro-Russische separatisten in dezelfde regio een Oekraïens gevechtsvliegtuig uit de lucht. De piloot wist zichzelf via een schietstoel in veiligheid te brengen en is inmiddels gevonden, zei een Oekraïense legerwoordvoerder. Het toestel dat is neergehaald zou een MiG-29 zijn, een straaljager. Het voerde een luchtaanval uit op posities van rebellen toen het werd neergeschoten. De opstandelingen hebben de afgelopen maanden meerdere gevechts- en transportvliegtuigen uit de lucht geschoten, en mogelijk ook het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines met 298 inzittenden, vandaag precies een maand geleden.

In de stad Donetsk, die ook in handen is van rebellen, kwamen vanmorgen ten minste tien burgers om. De stad is omsingeld door het Oekraïense leger. "De situatie in de stad is gespannen. In alle wijken worden geregeld zware artilleriebeschietingen gehoord", aldus de lokale autoriteiten. Meerdere winkels zijn beschadigd. In minder dan een week tijd zijn 90 doden gevallen en 130 gewonden tijdens gevechten in de stad.

Russische steun
Volgens Alexander Zachartsjenko, de 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, krijgen de separatisten nieuw militair materiaal en strijders uit Rusland, waarmee ze een groot tegenoffensief willen lanceren. Dat zei Zachartsjenko vrijdag in een video die zaterdag naar buiten kwam. Volgens hem krijgen de rebellen 150 gewapende voertuigen, waaronder 30 tanks, en 1200 strijders die een training van 4 maanden in Rusland hadden gekregen. Hij zei niet waar de gewapende voertuigen vandaan kwamen.

Militaire steun NAVO en EU
Oekraïne heeft inmiddels gevraagd om 'militaire hulp' van NAVO en EU in de strijd tegen de separatisten. Dat zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, zondag in een interview met de Duitse radio Deutschlandfunk. Later op de dag ontmoet hij in Berlijn zijn ambtgenoten uit Duitsland, Frankrijk en Rusland. Militaire hulp zou het voor Oekraïne makkelijker maken op te treden in Oost-Oekraïne, aldus Klimkin. Lidmaatschap van de NAVO sluit hij echter voorlopig uit. Daar is in Oekraïne 'geen politieke en geen maatschappelijke consensus' over, aldus de bewindsman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden