Chaos maakt Sissi held van Egypte

reportage Op dag van 'nationale vreugde' vallen 49 doden

CAÏRO - De golf van bomaanslagen in Egypte die de derde verjaardag van de revolutie vergezelden, drijft de Egyptenaren steeds vaster in de armen van legerleider El-Sissi. Ook de aankondiging dat het volk eerst een nieuwe president mag kiezen en dan pas een nieuw parlement - in plaats van andersom zoals eerst het plan was - gaf voeding aan geruchten dat de generaal een gooi gaat doen naar het presidentschap. Op de dag van 'nationale vreugde' vielen bij anti-regeringsrellen minstens 49 doden.

El-Sissi is achter de schermen al de machtigste man in Egypte, sinds moslimbroeder en president Morsi in juli vorig jaar werd afgezet. Interim-president Mansour zei gisteren in een tv-toespraak dat het groeiend aantal aanslagen de 'democratie in Egypte niet zal tegenhouden'.

Mohanad Ahmed is een gepensioneerde advocaat die vlak bij de plek woont waar dit weekend een aanslag plaatsvond. "Tot vandaag interesseerde Sissi me niet, maar nu ze (de moslimbroeders - red.) ons aanvallen met bommen hoop ik dat Sissi onze nieuwe president wordt. Hij is de enige die terrorisme echt wil bestrijden", vertelt hij.

In minder dan 24 uur ontploften vrijdag en zaterdag zes bommen die aan evenveel mensen het leven kostten. Ansar Beit Al-maqdis, een islamitische groepering geïnspireerd door Al-Kaida, eiste deze aanslagen op, maar de regering wijst met de vinger naar Morsi's Moslimbroederschap. Dat deze het geweld afkeurde, maakt voor de interim-regering geen verschil. De regering ziet de Moslimbroederschap als terroristische organisatie en elke vorm van verzet tegen de autoriteiten wordt gezien als terreuractie met moslimbroeders aan het stuur.

Het leger kondigde na Morsi's gevangenneming strenge veiligheidsmaatregelen af, maar die kunnen de aanslagen niet verhinderen. Ook het leger zelf maakt zich in toenemende mate schuldig aan geweld tegen tegenstanders. Toch klinkt er weinig kritiek op het leger, integendeel. De toenemende chaos maakt dat veel Egyptenaren het vaak brute legeroptreden door de vingers zien en om nog strengere veiligheidsmaatregelen vragen.

"Sissi is mijn held en de held van Egypte. De moslimbroeders zullen hem niet kapot krijgen", roept een vrouw terwijl ze een poster van Sissi hoog in de lucht houdt. Net zoals advocaat Mohanad gelooft ze in Sissi. "De moslimbroeders maken onze vrouwen en kinderen bang, gelukkig stelt Sissi alles in het werk om die honden uit te roeien", aldus Mohanad.

De angst die leeft in de harten van de Egyptenaren belemmerde tienduizenden aanhangers niet om zaterdag naar het Tahrirplein in Caïro te trekken om de militaire macht te beklinken en de revolutie te vieren. Tegen het vallen van de avond stond het plein tjokvol feestvierders. Op oorverdovende drums en vuvuzela's dansten er mannen, vrouwen en kinderen.

Maar dat plein dat vol hing met foto's van Sissi was gereserveerd voor eensgezinden. Er was geen plaats voor activisten, moslimbroeders of andere opposanten van de autoriteiten. Nergens was er in tegenstelling tot vorige jaren een foto te bespeuren van de 'martelaren' die stierven tijdens de revolutie in 2011.

Buiten het plein heerste pure chaos. Revolutionairen en aanhangers van Morsi trokken de straat op, maar hun demonstraties werden snel en bruut neergeslagen. Volgens de staatsmedia was het een dag van nationale vreugde, maar in werkelijkheid eindigde die verjaardag in mineur. Trieste balans: zeker 49 doden, minstens 250 gewonden en bijna 1000 arrestaties.

De derde verjaardag van de Egyptische revolutie bleek zo een bevestiging van de verdeeldheid in het land. Saillant detail: diezelfde revolutie begon in 2011 met de verdrijving van president Moebarak, die net als Sissi carrière maakte in het leger en als (onder)minister van defensie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden