Chaos in VS is compleet

De Amerikaanse verkiezingsstrijd is gisteravond in een complete chaos uitgemond na de uitspraak van Florida's hooggerechtshof dat kan worden doorgegaan met het handmatig hertellen. Zowel George W. Bush als Al Gore zijn naar de rechter gestapt om het besluit te dwarsbomen of naleving ervan af te dwingen.

Van onze correspondent

Het besluit van het hof in Tallahassee werd aanvankelijk uitgelegd als een grote overwinning voor Gore en werd in het Bush-kamp dan ook met woede ontvangen. Maar gisteravond stelde de kiesraad in Miami-Dade county vast de stemmen niet te kunnen tellen vóór de door de rechters gestelde tijdslimiet van zondagavond. Unaniem werd besloten met tellen te stoppen. Dat was een zware tegenslag voor Gore, die meteen naar de rechter is gestapt om Miami-Dade tot tellen te dwingen.

Rechter Jorge LaBarga gaf gisteravond de kiesraad in Palm Beach County toestemming om ook stembiljetten mee te tellen die door de stemmachines als 'ongeldig' terzijde waren gezet. Het gaat om biljetten, waarin het snippertje papier nog vastzit in het ponsgaatje. Het betreft minstens tienduizend stemmen, die grotendeels naar Gore zullen gaan. Bij twijfel over de geldigheid moeten de drie leden van de kiesraad de knoop doorhakken. De uitspraak van rechter LaBarga is waarschijnlijk heel gunstig voor Gore, die 930 stemmen op Bush achterligt. Zijn kansen worden nog beter als Broward County besluit een stapel van een kleine tweeduizend 'verworpen' stemmen ook te gaan meetellen.

Bush is gisteren naar het federale hooggerechtshof gestapt om de uitspraak van het hof in Florida ongedaan gemaakt te krijgen. Bovendien eist de gouverneur via de rechter dat alle stemmen, die buiten Florida zijn uitgebracht, ruimhartig door de kiesraden in de vier betrokken counties worden meegeteld. Hij zal daarvan profiteren.

Het hof in Tallahassee besloot gisternacht unaniem dat er met de hand kan worden doorgeteld en dat Florida's minister Katherine Harris de nieuwe aantallen moet accepteren. Het hof gaf geen richtlijnen voor het tellen van de stemmen, maar stelde wel een tijdslimiet. Een boze Bush zei dat het hof in Tallahassee zijn bevoegdheden verre heeft overschreden. ,,Het hof heeft de wet herschreven. Het heeft de regels veranderd en nog wel na de verkiezingen.'' In de chaos van gisteren kreeg Bush ook nog eens te maken met de ziekenhuisopname van zijn kandidaat vice-president Dick Cheney. Die had pijn in zijn borst. Artsen stelden vast dat Cheney, die hartpatiënt is, een licht infarct had gehad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden