Chaos in München door terreuraanslag

klopjacht | Een aanval door waarschijnlijk drie gewapende mannen legt de Beierse stad plat. Er zijn zeker acht doden.

JOOST VAN EGMOND en REDACTIE BUITENLAND

Kalm legt de dader aan en schiet op passanten. De filmopname door een passant was rond zes uur gisteravond het eerste signaal dat in München een aanval gaande was. Kort daarna trok de politie met groot materieel uit richting het Olympia-winkelcentrum in de Beierse hoofdstad.

Bewoners kregen de oproep om binnen te blijven, onder meer via een algemeen alarm per telefoon. Met een massale inzet probeerde de politie vervolgens het gebied uit te kammen en mensen te evacueren, maar dat duurde uren.

Tegen half twaalf gisteravond was de klopjacht nog volop bezig en uitgebreid naar een groot deel van de stad. In München geldt een verhoogde staat van paraatheid. De politie ging uit van drie daders, van wie er zeker twee nog voortvluchtig waren. Een derde heeft mogelijk zelfmoord gepleegd. Dat het hier feitelijk om een terreuraanslag ging, lijkt volgens de politie wel duidelijk, maar een woordvoerder liet nadrukkelijk weten dat er geen indicatie is dat het om islamitische terreur ging. Terreurgroep IS heeft weliswaar specifiek gedreigd met aanslagen in Duitsland, maar het is voor de politie te vroeg om te speculeren of deze aanval ook een uitvoering is van dat dreigement.

De Duitse regering beraadde zich gisteravond op stappen. Minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière haast zich terug van een vakantie.

Bij de aanslag zijn ten minste acht slachtoffers gevallen. De eerste doden vielen in een fastfoodrestaurant nabij het Olympia-winkelcentrum. Dit complex in de wijk Moosach ten noorden van het stadscentrum is het grootse winkelcentrum van Beieren. Het werd gebouwd vlak voor de Olympische Spelen die in 1972 in München werden gehouden.

De klopjacht leidde tot grote chaos in de stad. Halverwege de avond was er een vals alarm voor een schietpartij op het centrale Karlsplein dat toe veel paniek leidde. Even later moest het centraal station ontruimd worden. Onduidelijk is nog of daar een concrete dreiging was of dat het ging om een voorzorgsmaatregel. Het treinverkeer van en naar München lag plat, net als het openbaar vervoer binnen de stad.

Parlementslid van de regerende CSU Florian Hahn riep op om de komende dagen het leger in te zetten in München. In Duitsland woedt op het moment volop een discussie of de Bundeswehr bij binnenlandse crises zou mogen optreden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden