Chaos dreigt bij uitbetalen WW

Voorlichtingsfilmpjes moeten het nieuwe systeem verduidelijken. Beeld UWV
Voorlichtingsfilmpjes moeten het nieuwe systeem verduidelijken.Beeld UWV

Mensen die na 1 juli werkloos raken, moeten elke maand doorgeven of ze nog ergens een paar euro's hebben verdiend, voordat ze een WW-uitkering krijgen. Het UWV houdt er rekening mee dat het melden van deze inkomsten dermate lastig is, dat iedereen er fouten mee gaat maken. Toen ze het systeem testten, bleek dat 99 procent van de deelnemers het formulier verkeerd invulde.

Ingrid Weel

Er is 5 miljoen euro uitgetrokken voor voorlichtingscampagnes en voor honderd extra medewerkers bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) om de veranderingen in de WW vanaf 1 juli te begeleiden. "We zijn er in de testfase achter gekomen dat niemand weet wat het sv-loon is", zegt UWV-bestuurder Fred Paling. En dat sv-loon, oftewel het sociale verzekeringsloon, moeten WW'ers elke maand aan het UWV doorgeven.

Het sv-loon is het loon waarover de premies voor sociale verzekeringen worden berekend. Maar op bijna geen enkel loonstrookje is het onder deze naam terug te vinden. Soms staat het er helemaal niet op en moeten WW'ers het zelf berekenen. Daarvoor moeten ze dan ook weten hoe hoog hun vakantietoeslag is, hun eventuele ploegentoeslag en een 13de maand of eindejaarsuitkering. De pensioenpremie telt weer niet mee. Kortom; vrij ingewikkeld. "We gaan ervan uit dat in de eerste maand iedereen het fout doet", aldus Paling.

Iedereen die in juli werkloos raakt, zo'n 60.000 mensen schat het UWV, kan vanaf 1 augustus zijn WW-uitkering aanvragen. Gezien de verwachte problemen, moet de voltallige helpdesk van het UWV in het weekend van 1 en 2 augustus werken. Chaos wil Paling het niet noemen. "We hebben er wel zorgen om."

null Beeld UWV
Beeld UWV

Prikkelen om werk te vinden
Kan het niet simpeler? Voor een antwoord op die vraag verwijst het UWV naar het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid die de Wet werk en zekerheid (Wwz) heeft bedacht en uitgewerkt. Paling: "De gedachte erachter is dat we de inkomsten kunnen verrekenen met de uitkering waardoor werken altijd lonend is."

In het huidige systeem is het meestal financieel niet aantrekkelijk om te werken voor een lager salaris dan een WW'er kreeg in zijn vorige baan. Vanaf 1 juli mag een WW'er van elke euro die hij verdient 30 cent houden bovenop zijn uitkering. De minister hoopt WW'ers zo meer te prikkelen om werk te vinden.

Een paar weken later
Een ander gevolg van de nieuwe wet is dat WW'ers een paar weken later dan nu voor het eerst hun uitkering krijgen. "Hou daar rekening mee", wil UWV-bestuurder Paling nadrukkelijk kwijt. De eerste WW-betaling kan soms wel zes weken duren. Als mensen vergeten binnen een maand hun inkomstenopgave op te sturen, kunnen ze hun uitkering helemaal vergeten.

De problemen zullen niet alleen in de eerste paar maanden voorkomen. Werklozen moeten namelijk na afloop van elke maand opnieuw hun inkomsten doorgeven en daarbij elke eventuele verandering in het sv-loon melden. Als ze geen inkomsten hebben uit werk moeten ze dat ook elke maand weer opnieuw opgeven. Als de WW'er een keer verstek laat gaan, krijgt hij geen geld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden