Chaos bij fakkelloop in Parijs

De tocht van de Olympische vlam in Parijs kent een chaotisch verloop. Verschillende pro-Tibet demonstranten probeerden al snel na de start rond het middaguur in de buurt van de fakkeldrager te komen.

De voorzitter van de Groene partij in de Parijse gemeenteraad was de eerste die , onder de kreet 'Vrijheid voor Tibet', een poging deed. Hierna volgden twee demonstranten die zich met een Tibetaanse vlag op de fakkel wilden storten.

Toen de fakkel langs de Seine op een grotere groep demonstraten stuitte, grepen agenten in joggingpak in. Zij voerden de atleet die de fakkel droeg af in een busje en doofden de vlam. De vlam werd weer ontstoken, de tocht voortgezet. Maar het duurde niet lang of hij werd opnieuw bedreigd door zes actievoerders.

Er is in de Franse hoofdstad ongeveer drieduizend man politie op de been om de 28-kilometer lange tocht, die begon bij de Eiffeltoren, te beschermen. Op de gevel van het stadhuis van Parijs hing een spandoek met de tekst ’Parijs verdedigt de mensenrechten overal in de wereld’, een initiatief van de burgemeester, Bertrand Delanoë.

Robert Menard, de leider van Verslaggevers Zonder Grenzen die vorige maand in Griekenland werd gearresteerd wegens het verstoren van de ceremonie van de fakkelontsteking, had ondanks het grote aantal agenten 'spectaculaire' protestacties in het vooruitzicht gesteld.

Eerder op de dag in China heeft de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, gezegd dat hij zich ’grote zorgen’ maakt over de onrust in Tibet en de aanvallen op de Olympische vlam. Dat deed hij tijdens een vergadering van het IOC met het Chinese Olympisch Comité.

Het Chinese Olympisch Comité noemde de protesten in Parijs en zondag in Londen een ’walgelijke poging tot sabotage door Tibetaanse separatisten die gedoemd is te mislukken’. Maar uit de woorden van Rogge valt op te maken dat het IOC zich steeds meer zorgen maakt dat het groeiend protest een smet zal werpen op de Spelen. „We hebben de eenheid van de Olympische beweging nodig om ons te helpen de moeilijkheden te overwinnen”, zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden