Chaos bij burgerzaken na uitzondering voor Hirsi Ali

Ambtenaren burgerzaken zitten na de kwestie-Hirsi Ali met hun handen in het haar. Ze weten niet meer welke regels ze moeten toepassen.

Dat zegt Leon Evers, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en zelf werkzaam achter de balie bij de gemeente Roermond. Hij merkt bij zijn collega’s ontzetting over de nieuwe regel die voor Ayaan Hirsi Ali lijkt te zijn gemaakt. Zij kon, ondanks het feit dat ze een verkeerde naam en een onjuiste geboortedatum had opgegeven, toch Nederlandse blijven. Sinds dat moment melden zich mensen aan de balie van gemeenten die willen dat de Hirsi Ali-uitzondering ook voor hen geldt. ,,We moeten nu zeggen: dient u maar een verzoek in, maar wij weten niet of deze regel ook voor u geldt”, zegt Evers. ,,Jarenlang hebben wij op grond van jurisprudentie kunnen zeggen wat de uitkomst van een verzoek zou zijn; nu weten we het zelf niet meer. Het was, als het ging om verkeerde data of verkeerde namen, altijd heel duidelijk: als op het ene document 14 april stond en op het andere 15 april, dan ging het niet door. Nu maakt opeens een discrepantie van twee jaar niets meer uit.”

’Hele waslijsten’ van vergelijkbare gevallen liggen er bij gemeenten, zegt Evers. De meeste van mensen van wie het volstrekt begrijpelijk is dat ze met verkeerde gegevens geregistreerd staan. ,,Ik heb een Bosnische jongen moeten afwijzen van wie de ouders de leeftijd twee jaar hadden verlaagd. Hij was achttien, maar ze hebben hem naar Nederland meegenomen als zestienjarige. Anders had hij in het leger gemoeten; dat wilden ze niet. Moet die jongen boeten voor de leugen die zijn ouders voor zijn bestwil maakten?”

Evers heeft inmiddels veel collega’s gesproken. ,,Iedereen heeft dit probleem”, zegt hij. ,,Ik verwacht dat er gemeenten zullen zijn die hun eigen regels en uitzonderingen gaan maken. Wat daar het gevolg van is, kan niemand overzien. Nu ligt er een wet, met een heleboel jurisprudentie, en daarnaast een tegenovergesteld besluit. Het is dringend nodig dat er opnieuw orde wordt geschapen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden