Chaos bij ADO, ook op het veld

Protesten | De bestuurlijke chaos bij ADO maakt fatsoenlijke prestaties op het veld onmogelijk, blijkt tegen FC Utrecht.

EDWIN STRUIS

ADO Den Haag0 FC Utrecht2

Aan sommige tradities moet je niet willen tornen, vinden ze bij ADO Den Haag. Dus is op deze koude zondagmiddag in het Kyocera Stadion de Piet pikzwart, de ooievaar-mascotte spierwit en wordt er in woord en gebaar weer volop gekankerd op Wang Hui, de Chinese grootaandeelhouder van de club die sinds z'n entree alleen maar voor ergernis (en stokkende geldstromen) heeft gezorgd.

En dus klinken er, na een minuut stilte waarin oud-scheidsrechter Leo van der Kroft (net overleden Lid van Verdienste), clubicoon Aad Mansveld (25 jaar geleden gestorven) en de verongelukte spelers van Chapecoense worden herdacht, spreekkoren waarvan de teksten niet allemaal voor herhaling vatbaar zijn. Ongepast ook, zeker als je beseft dat Mansveld door dezelfde ziekte werd geveld waarmee nu de eigenaar wordt omschreven.

Gelukkig zijn er ook wat ludiekere liedjes ingestudeerd en kunnen spandoeken als 'Wang out' en 'United Vansen oplichters' ook nog door de Haagse censuur. Verder stijgt uit het vak van diehard fans zwarte rook op vanonder een enorm wit laken dat waarschijnlijk een levensgrote zakdoek moet voorstellen. Zo eentje waarmee ze op Spaanse tribunes de veroorzaker van het leed, meestal de trainer, uitzwaaien. Of wordt dan eindelijk de witte vlag gehesen door de supporters, murw gebeukt als ze zijn door het telkens moeten herhalen van hun klachten?

Want veel hebben al die protesten het laatste jaar niet geholpen. Wang Hui is nog steeds aan de macht, keert de club eerder een andere wang toe, dan de rug. Hoewel de woede over niet nagekomen beloftes, uitgestelde betalingen en ondermaatse prestaties met de dag aanzwelt, tot in bijna alle geledingen aan toe.

Twee rechtszaken zijn al aangekondigd, beide met de intentie om Wang Hui definitief te ontdoen van zijn aandelenkapitaal. Op 15 december moet hij bij de Haagse rechtbank aantonen dat hij zijn afspraken met ADO wél nakomt en geen wanbeleid voert. Aan het eind van de maand eist de club in kort geding overmaking van 2,5 miljoen euro. Zo niet, dan kan het voortbestaan van het groen-gele voetbalbolwerk wel eens in het gedrang komen. Directeur Mattijs Manders heeft de klok op vijf voor twaalf gezet, ook volgens rvc-lid Kees Jansma staat de club op omvallen.

Probeer in deze chaos dan maar eens normaal te presteren. Een uitdaging van formaat voor een verzameling spelers die toch al tot de laagvliegers van de eredivisie behoren. Wat de formatie van Zeljko Petrovic voor rust produceert, tart iedere beschrijving. In de rusteloze geest van haar trainer loopt iedereen elkaar voor de voeten, berust elke combinatie op toeval en geeft men ruimtes weg waar enkel André Kuipers zich iets bij voor kan stellen. Het is dat Sébastien Haller en de zijnen maar één keer profiteren van de Haagse lamlendigheid, (doelpunt Nacer Barazite na een half uur).

Nu mag ADO zich na rust terugknokken in de wedstrijd. Soms iets te letterlijk (elleboogstoot Thomas Meissner, rode kaart Tom Beugelsdijk), maar het krijgt in ieder geval weer kansen. Tot overmaat van ramp slaat ook op dit vlak de pech toe als inzetten van Gervane Kastaneer en Achraf El Mahdioui de paal als eindbestemming krijgen. Als in de 83ste minuut Richairo Zivkovic en Haller een afmaakclinic verzorgen resulterend in de 0-2 van de Fransman, kunnen de Haagse verdedigers alleen maar bewonderend toekijken.

En dan verschijnt er op het ereterras zowaar nog een brede lach op het gelaat van één 'clubdictator'. Het 'Fransie kan het wel, olé, olé' dat opstijgt uit het Utrecht-vak moet Wang-collega Van Seumeren als muziek in de oren hebben geklonken.

ADO Den Haag - FC Utrecht 0-2 (0-1). 29. Barazite 0-1, 83. Haller 0-2. Scheidsrechter: Van Boekel. Toeschouwers: 8.956. Rood: 75. Beugelsdijk (2x geel) (ADO Den Haag) Geel: Kastaneer, Hevel, Beugelsdijk, Meißner (ADO Den Haag), Troupée (FC Utrecht).

ADO Den Haag: Šetkus; Ebuehi, Meißner, Beugelsdijk, Kanon; El Mahdioui, Trybull, Duplan (84. Marengo), Hevel (58. Becker); Havenaar (58. Van der Heijden), Kastaneer.

FC Utrecht: Jensen; Troupée, Leeuwin, Janssen, Vd Meer; Amrabat, Strieder, Barazite (86. Ludwig), Ayoub; Haller, Zivkovic.

undefined

Beugelsdijk: Rumoer hoort bij ADO

Een doorsnee voetballer zou van al het gekrakeel om hem heen knap onrustig worden, maar dat geldt niet voor Tom Beugelsdijk.

De chaos in de club deert het ADO-boegbeeld in z'n geheel niet.

"Dit rumoer hoort bij ADO, dit ben ik al vanaf m'n tiende gewend", sprak de verdediger kalme woorden na de 2-0-nederlaag tegen FC Utrecht. "Ik kan niet voor iedereen spreken, maar als de wedstrijd begint, telt voor mij maar één ding: die drie punten. De rest kan me gestolen worden.

Als ik de problemen met de eigenaar vanavond zou kunnen oplossen, deed ik dat.

Maar het ligt niet in onze handen. Wij moeten binnen de lijnen presteren. En dat doen we nu veel te weinig. Daar moeten wij ons op concentreren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden