Chaori is de Lehman van China

Peking steunt obligatiehouders niet meer

PEKING - Chinese beleggers zijn wakker geschud door een misgelopen lening. Het kwakkelende Chinese zonnepanelenbedrijf Chaori kon gisteren de rente over zijn obligaties niet meer uitbetalen. Nu zijn het aantal getroffen beleggers noch de bedragen wereldschokkend, maar dat de Chinese overheid dit keer niet bijsprong is dat wel. Het is een novum in de Chinese beleggingsgeschiedenis.

De afgelopen maanden gingen meer risicovolle leningen kapot, maar elke keer redde de overheid op het laatste moment de boel, uit angst voor onrust en verlies van vertrouwen in het Chinese financiële systeem. Deze keer greep de overheid niet in. Dat leidde zelfs tot lichte paniek op de Aziatische beurzen.

De staat heeft meerdere keren gewaarschuwd dat investeerders en financiële instellingen moeten leren wat de risico's zijn van ondeugdelijke leningen. De Chinese economie drijft erop: obligaties, vermogensbeheerproducten en andere leenconstructies vertegenwoordigen een waarde van 210 procent van de totale Chinese economie. Dit jaar loopt een recordaantal leningen af en verwacht wordt dat daar veel wanbetalingen onder zitten. Hoeveel er mis gaat weet niemand, omdat veel leningen zich in een ondoorzichtig circuit van schaduwbanken bevinden.

Gisteren haalde de oud-president van een van de grootste Chinese banken, Yang Kaisheng, al uit naar online beleggingsfondsen waar tientallen miljoenen Chinezen hun geld parkeren. "De kans dat het fout gaat, wordt steeds groter en de negatieve invloed op de stabiliteit van de financiële markt is groot."

Het nu al historische debacle met de obligaties van Chaori zorgde voor uitstel van uitgiften van nieuwe obligaties door andere bedrijven. De onrust hierover op de financiële markt zorgt voor een ongunstig beleggersklimaat. Van echte paniek is echter nog geen sprake, want Chaori is een privébedrijf.

Als het om overheidsobligaties zou gaan, was er onmiddellijk een kettingreactie ontstaan. Overheden lenen veel: hun schulden zijn goed voor 56 procent van de Chinese economie. Als de staat die leningen laat voor wat ze zijn, staat China voor een enorme financiële crisis.

Volgens analisten is de Chaori-lening een test voor het zelfreinigend vermogen van het Chinese financiële systeem. "Dit is China's Bear Stearns-moment", aldus analisten in Hongkong tegenover persbureau Bloomberg. Al voor het uitbreken van de Amerikaanse financiële crisis in 2008 zat de bank Bear Stearns diep in de slechte hypotheken. Maar niemand die de consequenties daarvan durfde te nemen. De financiële wereld had de oogkleppen stevig op. De slechte hypotheken bleven verhandeld worden en dat leidde uiteindelijk tot het faillissement van Bear Stearns' klant Lehman Brothers. Het luidde de bankencrisis in.

Sinds gistern zijn ook Chinese investeerders en financiële dienstverleners wakker, zegt advocaat Gan Guolong, die de honderden gedupeerden vertegenwoordigt. Hij hoopt dat de overheid de obligaties niet overeind houdt door ze te garanderen. "Het is beter financiële dienstverleners, die deze obligaties hebben uitgegeven en verkocht, de schade te laten betalen. Dan leren ze wat hun verantwoordelijkheid is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden