TempelgangerShantila

Chantila Chitoe (32) doet Tao Chang yoga: ‘Visualiseer het gouden licht in je bekken’

Tijdens de Tao Chang Yoga Oefensessie in Amersfoort opent Shantila Chitoe haar hart met behulp van een Tao kalligrafieBeeld Werry Crone

Trouw trekt door Nederland en gaat mee met tempelgangers van velerlei soort. Vandaag: Shantila Chitoe (32) die yoga doet in het Tao Art Field van het Master Sha Tao Center Nederland te Amersfoort.

Het eerste dat opvalt

Op bedrijventerrein Isselt, aan de rand van Amersfoort, is deze donderdagmiddag veel te doen. Op straat proberen twee mannen het met de eigenaar van een zwarte bestelbus eens te worden over de verkoop ervan. Bij het afvalverwerkingsbedrijf om de hoek rijden de vrachtwagens af en aan. Het zorg voor een soort continue lawaai. 

Maar op de eerste verdieping van kantorencentrum ‘KorNell’ is van alle activiteiten niets te merken. In een zaal zitten negen vrouwen en twee mannen in lotushouding op matjes en volgen de aanwijzingen van yogadocente Gerda Ferbeek. Nauwlettend nemen ze de gevraagde posities aan. Even later staan ze op en maken ronde bewegingen met hun bekken. Gerda zegt: “Visualiseer het gouden licht in je bekken.”

Aan de muren van de zaal hangen tientallen Chinese Tao kalligrafieën in zwart-wit. Ze verwijzen naar lichaamsdelen zoals de pols, de wervelkom en het hart. Gerda heeft van tevoren uitgelegd dat deze Tao kalligrafieën tezamen een lichtveld vormen dat voor bijzondere trillingen zorgt. Dat vormt de basis voor Tao Chang, een bijzondere vorm van yoga die uit China afkomstig is. Ook Shantila Chitoe doet vanmiddag mee. “In veel Oosterse filosofieën is de onderbuik het belangrijkste deel van het lichaam. Je stelt je voor dat zich daar een gouden bal bevindt die energie bevat. Zo ben je niet alleen maar gericht op je mind. Vanuit de onderbuik visualiseer je dat gouden licht vervolgens door je hele lichaam.”

Wat is het programma?

Gerda begint met oefeningen die horen bij Hatha yoga, de meest fysieke en meest populaire vorm van yoga. Na drie kwartier mag elke deelnemer een Tao kalligrafie uitzoeken om verbinding mee te zoeken. Daarvoor mag je ook op je matje blijven zitten. Dit is het begin van het Tao Chang gedeelte. Shantila loopt naar de kalligrafie van het hart en gaat er recht voorstaan. “Er zat te veel onrust in mijn hoofd, daarom koos ik deze.” Als het contact tot stand is gebracht, begint Shantila met haar bekken de lijnen op de afbeelding te volgen. ‘Meditatie in beweging’ noemt Gerda dat. “Hoe meer ik mijn hart kan openen, hoe rustiger ik word”, zegt Shantila. “Soms zitten in mij wat emoties vast. Door mij te verbinden met de kalligrafie van het hart, opent mijn eigen hart zich weer.”

Een kwartier later zegt Gerda dat iedereen weer op zijn matje mag gaan liggen. Een voor een kruipen de deelnemers onder een deken. De tl-verlichting gaat uit en alleen twee schemerlampen blijven aan. Gerda gaat zachter praten en even later lijkt iedereen in deze zaal, op de eerste verdieping van kantorencentrum KorNell, in slaap. Shantila: “Dat is het moment dat ik volledig in overgave kan zijn. Ik weet niet of ik echt slaap, maar ik ben in hele diepe ontspanning. Als Gerda ons dan langzaam ‘terughaalt’, dan kom ik ook langzaam terug. Ik voel mij dan echt gerevitaliseerd.”

Zijn er rituelen?

Alles lijkt zich te voltrekken volgens een vast patroon. Zo sluit Gerda Ferbeek de les met de bekende yoga groet ‘namasté’, die staat voor ‘het licht in mij groet het licht in jou’.

Na afloop drinken een paar deelnemers samen nog een kop thee. Even weer wennen aan de gewone wereld vol geluid en storende trillingen.

Wat is hier de bedoeling?

Uiteindelijk gaat het erom een reis van je hoofd naar je lichaam te maken en zo balans in je leven te krijgen. “Ik heb door Tao Chang yoga gewoon veel energie gekregen”, vertelt Shantila. “Ook had ik last van allerlei lichamelijk klachten en die zijn nu bijna helemaal verdwenen. Thuis heb ik ook een aantal Tao kalligrafieën. Als ik me even verdrietig voel, maak ik verbinding met de positieve boodschap  en voor ik het weet, word ik overstroomd met de grootste liefde. Binnen tien minuten voel ik me stukken beter.”

Lees ook: 
 ‘Ik heb een afspraak met God’
Trouw trekt door Nederland en gaat mee met tempelgangers van velerlei soort. Vandaag Tjerk Nap (66), die meedoet aan de ochtendmeditatie in de Amersfoortse Sint-Joriskerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden