De Bredase Chantal Clarijs neemt deel aan de ecstatic dance avond.

TempelgangersEcstatic Dance

Chantal Clarijs (44) doet aan aan Ecstatic Dance: ‘Hier mag ik even helemaal Chantal zijn’

De Bredase Chantal Clarijs neemt deel aan de ecstatic dance avond.Beeld *

Trouw trekt door Nederland en gaat mee met ‘tempelgangers’ van velerlei soort. Vandaag: Chantal Clarijs (44) uit Breda, die daar aan Ecstatic Dance doet.

Het eerste dat opvalt

De vloer is nog leeg als een tiental dansers in een kringetje gaat staan. Uit de boxen is keltisch aandoende, sferische panfluitmuziek te horen, en de ceremonieleidster van de avond vraagt hen om elkaars handen vast te pakken, de ogen te sluiten, en met de voeten stevig te ‘aarden’. “We gaan een intentie zetten”, klinkt het. Dit gezelschap komt twee avonden per maand samen in Breda, voor ‘ecstatic dance’, een concept dat is overgewaaid uit San Franscisco.

Onder hen is de 44-jarige Chantal Clarijs, in wijde hippierok. Haar intentie vanavond is ‘puurheid’, zegt ze. “Oftewel: mezelf zijn.” De voormalig Nederlands kampioen ballroomdansen heeft ook een liefde voor Argentijnse tango. “Via die dans heb ik mijn sensualiteit ontdekt, maar door deze avonden ben ik nog veel meer gaan voelen.” Ze pakt een velletje van haar arm tussen haar vingers. “Het komt heel dichtbij, daar houd ik van.”

Ze gelooft dat er ‘iets’ is. “Een hele fijne, warme, liefdevolle energie. Een grote bron, waar we straks allemaal naar teruggaan.” Dansen en mediteren zijn voor haar manieren om daar contact mee te maken. “Dan voel ik me heel zen, en knuffelig. Laatst zat ik met de poes te knuffelen. ‘Oh’, zeiden de kinderen, mama heeft zeker weer gedanst?’.”

Wat is het programma?

Vrije dans, dat is het idee. Of zoals Clarijs het zegt: “Je kunt je hier ultiem vrij voelen. We moeten al zoveel.” Zelf heeft ze jonge kinderen, een eigen coachingspraktijk, en een man die ook werkt. Sinds ze zes jaar geleden voor de derde keer een burn-out kreeg, heeft ze veel aan deze avonden. “Hier mag ik even helemaal Chantal zijn, twee-en-een-half uur lang. Dat is zalig. Ik voel mezelf na afloop heel zacht, dan geef ik bijna licht.”

De Bredase Chantal Clarijs neemt deel aan de ecstatic dance avond. Beeld *
De Bredase Chantal Clarijs neemt deel aan de ecstatic dance avond.Beeld *

Er druppelen nog tientallen mensen binnen, tot er zeker zestig man is. Dansend vormen ze eerst een zwierige massa, die trage, slepende bewegingen met de armen maakt. Tot de dj wat beats laat horen. Dan beginnen een paar mannen aan series wervelende sprongen, kriskras door de ruimte.

Clarijs staat zachtjes te heupwiegen, de ogen gesloten, een glimlach op haar gezicht. De mannen lijken haar niet te storen. Af en toe slaakt iemand een oerkreet, die dan uit de andere kant van de zaal wordt beantwoord. Tot de panfluitklanken weer terug zijn, en ze met een van de wervelsprongmannen gaat zitten. Ze dansen met hun handen, alsof ze een onzichtbaar wolkje met elkaar in de lucht houden.

Zijn er rituelen?

Naast het al genoemde intentie-moment doen meer onderdelen aan een ritueel denken. Minder prettig zijn de momenten, vooraf en achteraf, waarop je geacht wordt minutenlang op de harde, koude grond te gaan liggen. Dan wil je ook wel in contact komen met de liefdevolle, warme energie waar Clarijs het over had.

Wat hier niet de bedoeling is

Om de vrijheid-blijheid te waarborgen zijn er behoorlijk wat regels. Elkaars grenzen respecteren. Geen alcohol en drugs, zodat je meer bewust danst. Schoenen uit, vanwege het ‘aarden’. Niet praten, anders kun je niet uit je hoofd komen. Mobiele telefoons uit. En de dansvloer is no hunting ground, zegt Clarijs. “Sensueel mag, maar niet seksueel.” De tedere handendans van zojuist was dan ook ‘wel intiem, maar puur een connectie’. “Heel mooi, als het zo vloeit samen. Gewoon magisch.”

Lees ook:

‘God rijdt altijd met ons mee’. Op pad met een christelijke motorclub

Trouw trekt door Nederland en gaat mee met ‘tempelgangers’ van velerlei soort. Zo ook met Glenn Rietveld (28) uit Den Haag, van de Motor Vrienden Club met de Bijbel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden