Changing Lanes...

Changing Lanes

Belinda van de Graaf

Regie: Roger Michell; VS, 2002. Met Samuel L. Jackson, Ben Affleck, Toni Collette, Sydney Pollack. Net 5, 20.30-22.30 uur.

Twee mannen (Samuel L. Jackson en Ben Affleck) hebben in de verkeersdrukte van New York grote haast. Hun auto’s schampen in razende vaart en vanaf dat moment hebben ze met elkaar te maken; meer dan hen lief is.

Gegen die Wand

Regie: Fatih Akin; Duitsland/Turkije, 2004. Met Birol Ãœnel en Sibel Kekilli. Nederland 2, 22.50-00.30 uur.

Cahit is een veertiger, een glazenophaler in een Hamburgse bar, stinkend naar alcohol en nicotine die zich meteen al in het begin van Fatih Akins meesterlijke melodrama te pletter rijdt tegen een blinde muur. Hij sterft niet, maar belandt in een kliniek waar een psychiater hem vertelt dat hij niet hoeft te sterven om een nieuw leven te beginnen. Prompt wandelt Sibel zijn leven binnen, een prachtig Duits-Turks meisje dat eveneens een zelfmoordpoging heeft gedaan. Ze vraagt hem ten huwelijk om te kunnen ontsnappen aan het beperkte leven dat ze als moslimdochter dient te voeren. Bekroond met de Gouden Beer in Berlijn, in 2004 uitgeroepen tot de Beste Europese Film.

Storytelling

Regie: Todd Solondz. Met Selma Blair, Robert Wisdom, Paul Giamatti en John Goodman. Nederland 2, 00.30-02.05 uur.

Na zijn controversiële tweede film ’Happiness’ maakte regisseur Todd Solondz een film waarin het vertellen van verhalen centraal staat. In het eerste hoofdstuk ’Fiction’ laat Solondz in genadeloos ontnuchterende scènes zien hoe critici bij hun beoordelingen worden gedreven door politiek-correcte overwegingen. In het tweede hoofdstuk ’Non-Fiction’ gaat een documentaire over een middelbare scholier met de goede bedoelingen van de documentairemaker aan de haal. Verbindend element is de aandacht voor sekse, ras, roem en exploitatie, onderwerpen die tot nadenken stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden