Champagne voor Dijsselbloem

Minister is voorzitter eurogroep

GIJS MOES | BRUSSEL

Met een glaasje champagne werd het gisteravond rond tien uur gevierd in Brussel: Jeroen Dijsselbloem is de nieuwe voorzitter van de eurogroep. De Nederlandse minister van financiën treedt zo toe tot de Champions League van de Europese economische politiek.

Eurocommissaris Olli Rehn (economische zaken) worstelde tijdens de persconferentie nog wat met de uitspraak van de naam van de nieuwe voorzitter, net als veel buitenlandse journalisten. Maar Dijsselbloem stak bij de zoveelste, min of meer geslaagde poging sportief zijn duim op.

Bij aankomst in Brussel bleek al dat Dijsselbloem goed had geluisterd naar zijn Franse collega Moscovici, die eerder kritiek had op zijn kandidatuur. "De agenda verleggen naar hernieuwde groei, kansen en een nieuw herstel van werkgelegenheid", zo vatte de minister bij aankomst in Brussel zijn plannen samen.

Frankrijk heeft altijd gehamerd op groei en nieuwe banen. Dit tegenover landen als Duitsland en Nederland, die steeds de nadruk leggen op begrotingsdiscipline. Ook die noemde Dijsselbloem natuurlijk, maar hij zocht in zijn uitspraken duidelijk het evenwicht tussen de Franse en de Duitse aanpak.

Dijsselbloems charme-offensief heeft resultaat opgeleverd. "Sympathiek, intelligent en een van ons", zo typeerde Moscovici de aanstaande voorzitter. Hij was wellicht ingenomen met de brief die Dijsselbloem, op Frans verzoek, aan alle euro-ministers heeft gestuurd. Maar Moscovici wilde ook niet al te ver gaan in zijn enthousiasme: "Hij is de enige kandidaat, dus duidelijk de beste." Spanje steunde de Nederlander niet.

Ook in de brief van Dijsselbloem aan zijn collega's komt economische groei uitdrukkelijk aan bod. "Onze aandacht moet intensiever gericht worden op het herstellen van duurzame groei", schrijft de minister. Maar natuurlijk beklemtoont hij ook hier het belang van gezonde overheidsfinanciën.

Het Nederlands belang zal niet lijden onder het voorzitterschap, zei Dijsselbloem. Volgens hem lopen de belangen van de eurozone en van Nederland "grotendeels parallel". Nederland heeft als open economie en handelsland immers veel te winnen bij economisch sterke buurlanden.

Met de Franse steun was voor Dijsselbloem de kou uit de lucht. De minister erkende dat het "hard werken" wordt, maar hij wilde niet ingaan op de vraag hoeveel tijd hij zou besteden aan het voorzitterschap. Zijn voorganger, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, zei ongeveer vier uur per dag nodig te hebben.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden