UpdatePensioenakkoord

Champagne bij FNV-bestuur, maar ook de belofte de tegenstem serieus te nemen

FNV-voorzitter Han Busker maakt de uitslag van de FNV-ledenraadpleging over het pensioenakkoord bekend. Beeld ANP
FNV-voorzitter Han Busker maakt de uitslag van de FNV-ledenraadpleging over het pensioenakkoord bekend.Beeld ANP

Het ledenparlement van vakbond FNV gaat akkoord met het voorlopige pensioenakkoord. De ledenparlementariërs lieten zich adviseren door de bijna 400.000 FNV-leden die tijdens een referendum hun stem uit hebben gebracht. Van al die leden stemde ruim drie kwart voor het akkoord, zo werd zaterdag bekend. Zo’n 23 procent was er tegen.

Redactie

“Ook dat signaal is bij ons binnengekomen”, zei voorzitter Han Busker vanmiddag tijdens de bekendmaking over de tegenstemmers. “We zijn nog lang niet klaar”, klonk het uit de mond van de voorzitter. “Veel leden hebben vragen over zaken die nog uitgewerkt moeten worden.” Busker doelt daarmee bijvoorbeeld op de regeling voor mensen met een zwaar beroep. Die zal vooral in cao’s worden vastgelegd, maar daarover staat niks concreets in het principe-akkoord.

Tijdens de bekendmaking van de stemmingsuitslag heerst er vooral opluchting bij het vakbondsbestuur. “Nu gaan we het vieren”, klinkt het na de persconferentie. En: “We trekken een fles champagne open.”

Het was de afgelopen dagen best spannend, verzucht voorzitter Busker. Terwijl de vakbond stad en land afreisde om FNV-leden de ins en outs van het akkoord bij te brengen, liet het nee-kamp zich met flyers, spandoeken en hard geroep tijdens informatiebijeenkomsten extra luid horen. Stemde het gros van de leden tegen, dan ging ook dit principe-akkoord niet door, zo hoopten de tegenstanders. Want FNV had zijn steun aan dit akkoord verbonden aan de uitslag van de ledenraadpleging.

Zo ver kwam het dus niet. Sterker nog, zegt Busker, tijdens de vergadering van het ledenparlement hebben zowel de ja- als de nee-stemmers beloofd hun schouders eronder te zetten. “We gaan hier samen een succes van maken”, klonk het, aldus Busker. Die losse eindjes in het akkoord? Die gaan ze sámen in de kiem smoren.

Hoogste opkomst ooit

Eerder vandaag werd al bekend dat de leden van vakbond CNV met bijna tachtig procent eveneens voor het akkoord hebben gestemd. Daar lieten zo’n 43.000 leden hun stem horen. Bij zowel FNV als CNV was dit de hoogste opkomst ooit. “Deze ledenraadpleging laat zien dat het dus nut heeft om lid te zijn van de vakbond”, aldus CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. Leden vinden het fijn om mee te kunnen beslissen over belangrijke onderwerpen, stelt Van Wijngaarden.

Veel minder enthousiast zijn de leden van VVMC, de vakbond voor rijdend personeel. Zeker 88 procent van de leden stemde tegen het akkoord. Een deel van die buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten is ook lid van het veel grotere FNV, met 1 miljoen leden. Dikke kans dus dat tussen de 100.000 tegenstemmers veel rijdend personeel zit. Maar Busker vreest niet dat deze groep binnen de vakbond voor veel stennis zal zorgen. “We hebben altijd discussie binnen de FNV. Dat is niet nieuw.” Daarbij, zegt de voorzitter, verdienen de tegenstemmers net zo veel respect als de voorstemmers. “Hadden zij eind mei het werk niet neergelegd, dan was het resultaat niet zo goed geweest.”

Lees ook:

CNV-achterban stemt volmondig in met pensioenakkoord, nu FNV nog

Als eerste van de vakbonden gaat CNV akkoord met de voorlopige pensioendeal. Alle ogen zijn nu gericht op de achterban van FNV, die vandaag ja of nee zegt en negen jaar onderhandelen naar de prullenbak zou kunnen verwijzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden